“Никога не съм си представяла по-прекрасен момент. Бях в родилната зала и най-накрая прегръщах така желаната си дъщеричка. Съпругът ми беше притаил дъх. Всички в залата бяха възхитени от гледката. Когато обаче се вгледах по-добре в лицето на бебето ми, ужасът ме завладя. Любимата ми дъщеря имаше лице на известна поп-звезда, облечена в сребрист костюм, с обеци на ушите и спирала по миглите. Докато се усетя, бебето скочи от ръцете ми и хукна към вратата, пеейки ”Обичай ме нежно”, разказва съня си 27-годишната Петя Валентинова, майка на син.


Какво преживяване! Често сънищата през бременността са странни, диви, дори приличат на част от филм на ужасите

Какво предизвиква тези нощни притеснения и не трябва ли вечерите на бъдещата майка да са изпълнени само с видения в розово или в синьо? Сънищата са отражение на това, което става в подсъзнанието през деня. Бъдещата майка често е обхваната от редица страхове – “Ще е здраво ли бебето ми?”, “Ще издържа ли раждането?”, “Ще бъда ли добра майка?”... Затова тези нейни безпокойства се трансформират в ужасяващи картини през нощта. Друго обяснение за невероятните видения са физическите промени, които настъпват в тялото на жената. Големият корем пречи на бременната да спи, а непрекъснатото въртене в леглото или честото ставане до тоалетната са основна предпоставка за повече сънища. Хормоналната буря предизвиква промени в настроението и повече тревожни нощни.
Проучвания показват, че странните сънища спохождат по-често жените, които имат проблемна бременност или вече са преживели аборт. В различни етапи на бременността големи групи жени споделят, че имат почти едни и същи нощни видения.

Обикновено в началото на 9-те месеца те виждат бебето си като малко животинче или като друго дребно създание. “След като разбрах, че ще ставам майка, непрекъснато сънувах, че раждам крокодилче”, разказва 31-годишната Ася Николова, майка на момиченце. “Притеснявах се как ще го кърмя.”
През първите три месеца на бременността някои жени се потапят в света на еротичните сънища. “Сънувах старото си гадже и как правя страстен секс с него”, споделя М. Т., майка на син. Подобни сънища са част от подсъзнателното желание на жената да избяга от приближаващата отговорност след появата на бебето. С еротичните сънища (най-често със стари гаджета или дори с известни личности) бременната иска да се върне към лудешкото си минало, когато животът е бил безгрижен.
С напредването на бременността и сънищата се променят. Най-често бъдещите майки виждат как раждат свръхестествено същество. “Често насън раждах циклоп (митично същество с едно око – бел. авт.)”, споделя 21-годишната Мария Пеева, майка на 2-годишно момченце. Ако сте в средата на 9-те месеца, нищо чудно през нощта да сънувате как раждате ходещо, говорещо бебе, с лице на известна личност или с три уши и козя брада... Тези кошмарни картини са породени от страха на бъдещата майка, че не всичко с бременността, раждането и отглеждането на бебето ще е идеално.
Често срещано безпокойство във втория период на 9-те месеца са проблемите в болницата. “Сънувах как отивам на преглед с ехограф. Всичко вървеше добре и докторът оглеждаше корема ми, но когато се обърна, видях, че това е един колега”, усмихва се при този спомен Моника Рангелова, майка на 1-годишен син. Кошмарите за несправяне при отглеждането на бебето са често срещани през втората половина на бременността и продължават до края на 9-те месеца. “Насън не бях сменила пелените за еднократна употреба и не бях хранила дъщеря си цяла седмица”, споделя Емилия Христова, майка на момиченце. Друга жена пък сънувала как забравила близнаците си в болницата при изписването.
Бъдещите татковци също имат проблеми с нощните видения. Обикновено техните притеснения са свързани с несправянето им с ролята на родител. “Сънувах как плувам с дъщеря си, но някой ми каза, че мога да я пусна. Когато се обърнах, всички деца плуваха, а само дъщеря ми беше под водата. Беше ужасно”, разказва Камен Йорданов, баща на 1-годишно момиченце.
Много бъдещи майки се оплакват от постоянни кошмари през бременността. Последни проучвания на медицинския колеж в Масачузетс (САЩ) показват, че жените, които имат повече нощни безпокойства през бременността, раждат по-бързо и безболезнено. Все още учените не могат да обяснят тази зависимост. Едно обаче е сигурно – няма нищо лошо да сънувате!

Съновник
Делфини
Тези интелигентни, силни и мили животни често се свързват с женствеността. В сънищата обикновено делфините превеждат майката през родилния канал, за да я подготвят за раждането. Ако сънувате делфини, значи се притеснявате за предстоящия Голям ден повече, отколкото е необходимо.
Шоколад
“Сладките” сънища означават, че добре осъзнавате колко пълен и богат е животът ви. Чрез това нощно видение често организмът ви се опитва да ви каже, че имате нужда от повече захар.
Пчели
Тези малки, вечно заети насекоми символизират работата, която организмът ви извършва, за да създаде новия живот. В съня жената обикновено е царицата майка, която произвежда живителния нектар и храни всички останали.
Вода
Ако сънувате вода, огън или друга природна стихия, така изразявате страха си от непознатото и от това, което ви предстои.
Котки
Тези мистични и чувствителни животни се свързват със сексуалността на жената. Ако сънувате котки, потърсете повече ласки от партньора си.
Известни личности
Обърнете повече внимание на външния си вид и се поглезете, в случай че сънувате кинозвезди или певци.