Списание „9 месеца” направи проучване сред 292 бременни от София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен и Велико Търново, които посещават С „9 месеца” на училище. Процентите при част от запитаните са над 100, защото някои са дали повече от един отговор.

45% от бъдещите майки споделят, че любимата им приказка от детството е „Пепеляшка”. Явно историята на бедното момиче, омъжило се за принца на мечтите си, е актуална и днес. На второ място се нарежда „Червената шапчица”. Прочутата творба, пресъздадена от Шарл Перо и Братя Грим, е харесвана от 22%. Бъдещите майки назовават и други приказки, определяни като предпочитани. Сред тях са „Снежанка и седемте джуджета” (18%) и „Малката кибритопродавачка” (9%). По-малко почитатели имат „Житената питка”, „Питър Пан” и „Златното момиче”.61%
от анкетираните определят за свой любим приказен герой малкото момиченце с червената шапчица. Очевидно историята за страшния вълк и детенцето, тръгнало на гости при баба си през гората, е вълнувала доста жени. След Червената шапчица в класацията се нарежда Аладин. Около 20% са посочили именно него за любим герой. Мечо Пух е харесван от 8%, а Малкият принц – от 7%. Почти толкова обаче признават, че нямат конкретен любим приказен образ.

38%
споделят, че като деца ги е било страх най-много от Баба Яга. Злата старица от „Хензел и Гретел” стряскала много от днешните родители. След нея най-страшен за 27% бил Кумчо Вълчо от „Трите прасенца” и „Червената шапчица”. Някои бременни припознават като страховит и превърнатия в чудовище принц от „Красавицата и Звяра” (14%). Има и такива (3%), за които нито една приказка не е предизвикала такава уплаха, че да я запомнят от детството си.


45% от анкетираните посочват разказваната от баба или дядо приказка за най-запомняща се. Известно е, че бабите и дядовците са по-сладкодумни разказвачи от родителите, затова резултатите не са учудващи. С по 20% второто място като разказвачи си поделят мама и татко. Според 18% четената от самите тях приказка е оставила най-дълбоки следи в съзнанието им, а 9% си спомнят тази, която са чували по радиото.

54%
заявяват, че няма нито един приказен герой, на когото искат да приличат. Явно повечето бъдещи майки не желаят да влизат в ролята на принцеси, но пък учудващо е, че не възприемат литературните герои като важни за формирането на личността си. Все пак 20% от анкетираните биха искали да са като Питър Пан, 15% като Пепеляшка, а 10% като Шехерезада. Има бременни, които са избрали Котарака с чизми (9%) заради неговата находчивост и изобретателност.

51%
от участвалите в анкетата не могат да оприличат живота си на конкретна приказка. За тях нито една вълшебна история не символизира житейския им път. Но най-много бременни (27%) определят случващото се с тях, близко до приключенията на Алиса в страната на чудесата. 20% пък оприличават живота си с живота на Пипи Дългото чорапче, а 7% – с метаморфозата на Грозното патенце. За някои животът им е като „приказката, която аз пиша”. 

59% от анкетираните не посочват конкретна приказна страна, където биха искали да живеят, като отговарят „няма такава” или „не зная”. 22% искат да са в страната на чудесата, а 18% – в тази на Пипи Дългото чорапче. Към 11% предпочитат да прекарат дните си в Лапландия, а 6% в Египет. Има и такива, посочили отговори като „гората на Мечо Пух”, „България” и „в собствената ми приказка”.