Щастлива сте, че очаквате бебе, но не знаете как ще реагира приятелката ви, която от години се опитва да зачене. Това може да се окаже минно поле за вашето приятелство. Предлагаме ви тактика, която вероятно ще помогне да запазите хубавите си отношения.


Току-що сте узнали, че сте бременна и естествено искате да споделите с някого благата вест. Единственото, което ви спира, е, че вашата най-добра приятелка (сестра ви, колежка в офиса) отдавна мечтае да стане майка. Как при това положение да споделите, че очаквате бебе? Дали завистта няма да ви раздели? Ще успеете ли да предотвратите това?

Просто приемете фактите. Можете да уверите дружката си, че въпреки бременността си винаги ще сте до нея и че тя ще може да разчита на вас, както и вие на нея. Не забравяйте да споделите радостта си първо с нея, но не го правете пред много хора в офиса, където тя евентуално не би могла да запази хладнокръвие.

Бъдете искрена
Възможно е да се изненадате от реакцията на приятелката си, както се е случило с Б.С. – ученичка от С “9 месеца” на училище. Тя се е страхувала да се похвали за положителния тест пред близка от офиса й, чиято бременност наскоро завършила с аборт. Но през първото тримесечие, когато Б.С. се чувствала зле, приятелката й поела голяма част от работата вместо нея и по този начин я облекчила съществено.


Би било погрешно да преустановите контактите с жена, която копнее за бебе. Така ще я накарате да се чувства отблъсната. Не се преструвайте, че бременността ви не съществува – това също може да я обиди. Вместо да гледате на очакването на бебе като на нещо, което ви разделя, подчертавайте общото помежду ви. Например, ако приятелката ви се мъчи да забременее, вероятно си налага ограничения. Успокойте я, че сега и двете няма да можете да пушите или да пиете по някоя чашка.

Търсете общото
Въздържайте се да разговаряте често на тема плодовитост – не обсъждайте как може да се повиши нейната или пък не търсете оправдания за вашата. Добре е по-често да си спомняте онова, което някога ви е сближило. Може би това е било чувството за хумор на двете ви? В такъв случай заедно посетете нашумяла комедия. Може би сте станали по-близки и заради желанието и при двете да сте в крак с модата? Направете по-дълга разходка из магазините. Изобщо предприемайте неща, които ви радват и ви карат да се чувствате просто две млади жени, а не бременната и небременната й приятелка.

Проявявайте деликатност
Приемете, че ще има случаи, когато приятелката ви може да ви се сопва. Ако се опитва от дълго време да забременее, вероятно е свръхчувствителна и дори добронамерените думи могат да я наранят. Избягвайте да натрапвате успокоителните си прогнози, че скоро и тя ще забременее. Не я съветвайте и да си живее сега живота. За нея най-важното е да има бебе, всичко друго е на втори план...
Показвайте снимките от ехографските прегледи на родителите си или на приятели, които имат деца. Не коментирайте личния й живот с други. Не мислете, че като се оплаквате от болежките, свързани с бременността, приятелката ви ще се чувства по-добре. Помнете, че въпреки болката си тя се радва за вас.
Дори да се стараете да не я наранявате, дружката ви може да предпочете да се дистанцира. Имайте едно наум, че дори и да ви завижда, най-вероятно тя е наясно, че вие нямате вина за неуспеха й да забременее. Не затваряйте вратата помежду си, но се радвайте на бременността си и не се тормозете излишно. С времето и, дай Боже, със собственото й забременяване най-вероятно отново ще се сближите.