Експеримент, проведен с 29 мъже, показва, че топлината, която се излъчва при работа с лаптоп, в съчетание с положението на мъжа (свити в бедрата крака и наведен торс) повишава температурата на тестисите с 2.8 С.  65331


Установена е връзка между покачването на температурата на тестисите и намаляването на способността за възпроизводство. Дори за кратко по-високата температура влошава качеството на спермата. Това означава, че мъжете, които искат да стават бащи, не бива да киснат в гореща вана, да посещават сауна или да носят топло долно бельо. Всъщност вредното влияние на лаптопа, който мъжът поставя върху краката си, не се регистрира при епизодична работа, а след продължително и постоянно използване. Това е заключението на д-р Ефим Шинкин, който ръководи група учени в State University в Ню Йорк.

Според Шинкин темата за това проучване му подсказал негов студент, който посещавал лекции, посветени на причините за безплодието. Студентът обърнал внимание на факта, че компютърът се нагрява до висока температура, понякога и до 70 С, а много мъже прекарват дълго с лаптопа върху краката си, т.е. близо до гениталиите.
Единствената публикация до този момент, свързана с влиянието на топлината от преносимия компютър върху мъжките полови органи, било анекдотично съобщение в иначе сериозното списание The Lancet. В него се разказвало за учен, който почти денонощно не се разделял с лаптопа си, в резултат на което… изгорели пенисът и тестисите му…

Шинкин поставил мъже на възраст от 21 до 35 години в позата, при която се работи с лаптоп. На част от участниците били раздадени преносими компютри, а другите само били в съответната поза. През три минути електронни сензори измервали температурата на мъжете в областта на тестисите. Дори и при тези, които нямали лаптопи върху бедрата, само от принудителната поза температурата в областта на гениталиите се повишавала с 2.1 С. А ако върху краката имало лаптоп – с още 0.7 С.
Проучването ще продължи, за да се потърси отговор дали безплодието при някои мъже има връзка с пристрастяването към електронния помощник.