Искате да имате още едно дете, но не сте сигурни, че ще се справите с отглеждането му. Ето някои от най-често срещаните страхове и притеснения на родителите, които са изправени пред този труден въпрос.


Второто най-важно решение в живота ви?
Създаването на семейство може би е едно от най-трудните и отговорни решения, които някога ви се е налагало да вземете. Дори винаги да сте искали да имате деца, когато настъпи моментът, започвате да се чудите готови ли сте да направите голямата крачка и да станете родители. А когато сте изправени пред същата дилема за втори път?

Появата на първата рожба често е доказателство за безграничната любов на младата двойка. Преди да увеличите семейството с още един член, помислете добре разполагате ли с достатъчно финансови средства. Памперси, помпа за кърма, количка – няма да повярвате колко са се увеличили цените на тези стоки. Да не говорим, че трябва да предвидите средства за университет и начален старт в живота. От друга страна, няма да е нужно да правите всички покупки за бебето. Ще се изненадате колко много играчки и дрешки са останали прибрани в шкафовете и в гардеробите ви. А столчето за кола, креватчето, количката… ценно наследство от първата ви дъщеря. Да не говорим, че има много хора с по две–три деца и не всички си имат бавачка и вила на френската ривиера.
Ели, 34 год., майка на две деца: “Всъщност отглеждането на втория ни син се оказа много по-евтино, отколкото на дъщеря ни. Разликата им е пет години и не ми се наложи да купувам вана за къпане, количка, кенгуру и още куп неща. Освен това се предпазих от пръскането на пари по абсолютно безполезни бебешки вещи.”

Мария, 32 год., майка на две деца: “Ако постоянно мислите колко скъпо ще ви излезе да имате две или повече деца, тогава по-добре се откажете от идеята. Смятам, че на света няма по-голямо богатство от децата и парите, макар и да не сме милионери, никога не са били пречка за отглеждането на двете ми съкровища.”

Разлики във възрастта?
Каква е идеалната възрастова разлика между първото и второто дете? Най-добрият вариант е да изчакате поне две години, а още по-добре е голямото да тръгне на училище и тогава да пробвате за второ. Ани, 22 год., смята, че е по-добре да приключи с увеличаването на семейството за две-три години. Така грижите ще минат почти накуп и след това спокойно ще може да се отдаде на кариерата си.
Има двойки, които не избират кога да се появи второто им дете. Винаги има възможност да забременеете, без да сте го планирали. Цветан, 25 год.: “Втората бременност на съпругата ми не беше планирана, но не сме и помисляли за аборт. Съдбата беше решила да ни направи този прекрасен подарък.”
Ще обичам ли второто дете колкото първото?
Това със сигурност е един от основните страхове на много родители. И наистина има случаи, при които майката и бащата обичат повече първото си дете и дори го показват. Вероятно не го правят нарочно, но ако каката е по-красива и по-умна, тя неусетно се превръща във фаворитка и любимка на мама и тати. Не позволявайте това да се случи и във вашето семейство! Дори едното ви дете в някои отношения да превъзхожда другото, у всеки родител е заложено от природата да обича еднакво и двете си деца. Помислете си как щяхте да се чувствате, ако майка ви постоянно ви пренебрегваше. В сърцето ви има достатъчно любов за две, три и повече деца.
Милена, 35 год.: “Родих първия си син след три години мъчително лечение. След като се появи на бял свят, бях тотално отдадена на грижите за него. После се наложи да му се направи операция на сърцето. Когато само година по-късно се роди дъщеря ми, мислех, че никога няма да мога да я обичам така, както обичам Павел. Разбира се, това изобщо не беше вярно. Чувствата, които изпитвам към двете си деца, са еднакви. Обичам едното не по-малко от другото”, признава щастливата майка.

Връзката ни ще издържи ли още едно дете? А защо не? Всяка връзка минава през трудни периоди. Важното е да запазите любовтта и уважението помежду си. Отглеждането на дете е изпитание, но ако поделяте грижите, щастието ви ще е още по-голямо. За съжаление не сте пророк и не можете да знаете как ще се развие връзката ви. Катя, 37 год.: “Много ме беше страх дали постоянните грижи за трите ни деца няма да създадат пропаст между мен и съпруга ми. Притеснявах се ще имаме ли възможност да прекарваме достатъчно време заедно, да разговаряме и да се забавляваме. Наистина, след като се появиха децата, животът ни се промени много, но за моя изненада сега се обичаме още повече. Децата не само че не ни разделиха, но ни направиха още по-близки.”

Диана Недева
психолог