Ако току-що сте се сдобили с първо отроче, вероятно представите ви за бащинството са свързани предимно с опита на вашия баща. Смятате, че това е достатъчно, но далеч не е така.


Няма точна рецепта за перфектния баща. Вие вероятно имате своя версия, най-подходяща за вашето семейство. От бременността на жената до първите три години на бащинството всеки мъж постепенно създава свой уникален модел на поведение. Ето и кои са най-често срещаните самозаблуди, през които минава еволюцията на младия татко.

Важна е само бъдещата майка. През 9-те месеца обръщайте повече внимание на вашата любима. Отнасяйте се с разбиране към физическите и психичните промени, през които неизбежно преминава тя. Насочете вниманието си към здравето и чувствата й и към предстоящото раждане. Не подценявайте и следродилната депресия, в която младата майка може да изпадне. Осигурявайте спокойствие на вашата половинка, но обръщайте внимание и на вашите емоции. Не е трудно и да мислите положително, но в живота обикновено преобладава другият вариант. Бъдещият татко се разкъсва между безпокойствата, свързани с бременността и с раждането. Не са малко мъжете, които прикриват своя страх и не смеят да го споделят с бременната, за да не я притесняват допълнително. Не постъпвайте така. Много по-добре е партньорката ви да знае какви са вашите истински чувства и очаквания. Не лишавайте жената от тази важна информация, защото тя се вълнува как приемате предизвикателствата и отговорностите на бъдещ баща. Споделяйки с нея страховете си, вие ставате по-близки.
Новороденото няма нужда от баща. Връзката между майката и бебето е изключително силна, особено ако детето се кърми. Това не трябва да ви огорчава и да ви кара да се чувствате излишен. Вие също сте много важна личност за него. Когато сте с бебето, то общува с вас по същия начин както с майка си – чрез допир, звук и образ. То разбира, че има и друг, който се грижи за него. Това му дава сигурност.

Не знам как да се грижа за него. Това е най-голямата заблуда, която поставя на заден план бащата и предизвиква нервност у младата майка. Тя често смята, че не може да разчита на таткото и трябва да се справя сама. Да си родител е професия и като всяка друга професия и тя се усвоява и от майките, и от бащите. Опознавайте наследника си, не се страхувайте да го вземате на ръце, да му сменяте памперса, да го преобличате... Единствено ако прекарвате повече време с детето, ще започнете да усещате неговите нужди, настроения и желания. 
Ако се съсредоточа върху бебето, няма да съм пълноценен в професията си. В обществото се е наложило схващането, че кариерата е основно занимание на мъжа. Това е отживелица – не по-малко престижно е да си добър баща. Все повече татковци излизат в “майчинство” и вземат участие в отглеждането на малкото. Не пренебрегвайте факта, че децата на грижовните и добри бащи растат в атмосфера на сигурност и любов и се развиват хармонично.
Ще съм такъв баща, какъвто е бил моят баща. Ако сте имали баща за пример, с когото сте се чувствали комфортно и сте били близки още от малки, следвайте примера на своя родител в отглеждането и на вашето дете. Това обаче не е 100% задължително. В миналото например бащите обикновено не са се занимавали много с децата си, но затова пък по-късно са ставали добри дядовци. Днес ситуацията е доста по-различна. Не чакайте пасивно времето да мине, за да си осигурите място в спомените на внуците си. Бъдете чудесен родител и за собственото си дете!

Мила Живкова
психолог