Пише ви Димитрина Петрова. По професия съм начална учителка с 24-годишен стаж. От девет месеца живея и работя в Ричмънд – столицата на щата Вирджиния, САЩ. Тук се ориентирах към работата с деца. Съдбата ме срещна със семейство Хедър и Марк Ризо. От няколко месеца се грижа за техните бебета. Те се родиха три накуп – двете сестрички Виктория Ан и София Мари и братчето им Лук Джон. Въпреки че са родени на една и съща дата и се отглеждат при еднакви условия, те са

много различни не само външно,
но и по характер
Предпочитат различни храни, имат различни навици, държат се различно... С интерес наблюдавам развитието им. Наскоро си зададох и въпроса: “Какви ще станат тези деца след 20 години?” Та те са толкова различни отсега... Тогава ми хрумна, че би било много интересно първото им публично появяване като тройка бебета да е в най-авторитетното българско списание за бременни и млади майки – “9 месеца”.


Да започна от началото. Децата са

заченати с помощта на метода in vitro
Родени са със секцио 7 седмици по-рано от термина. Ето и “паспортните им данни” при идването им на бял свят: София Мари – 2.070 кг и 41 см, Виктория Ан – 1.700 кг и 40 см, и Лук Джон – 1.980 кг и 43 см.

През първите 6 месеца бебетата са хранени предимно с кърма, но Хедър я е изцеждала с помпа и я е давала на децата с шише с биберон. До тази възраст те не са пили вода. Когато кърмата не е била достатъчна, децата са били дохранвани със заместител. След 6-ия месец са били изцяло на заместител, като постепенно са се включвали и пюрета. След 1-вата година трите деца са консумирали храна, нарязана на дребни парченца, пюрета, кисело мляко. От раждането си двете сестрички и братчето им

спят в отделна стая
в 3 креватчета
Не ги приспиват. Не ги завиват с одеяла. Спят само по пижамки, съобразени със сезона.
София се храни най-добре, спи най-много и има най-много зъбчета, първа проходи, много е енергична и любознателна. Виктория е капризна, нежна и тиха. Лук винаги е весел, дружелюбен и отстъпчив. На 6 април т.г. отпразнуваха първия си рожден ден с бебешко парти.
С удоволствие и интерес придружавам майката веднъж седмично на бебешките уроци по музика и плуване в група с други малки деца. Очарована съм от денонощните грижи на двамата родители за трите им деца.
София, Виктория и Лук са като

учебник за мен
Наблюдавайки различното им поведение и развитие, ми предстои да обогатя знанията си за ролята на възпитанието при деца, родени на една и съща дата и отглеждани в еднаква среда. Ще споделя, че след думата “мама”, която на всички езици звучи еднакво, следващите думи, които трите деца вече изговарят, са български: “бебе”, “хайде”. Те реагират на различни въпроси, зададени на български език. Общувам с тях на двата езика – родителите им ме помолиха да им говоря и на български, защото смятат, че това е полезно за развитието на слуха им.

Трите деца имат различни дискове с музика. Те заспиват на подходящи песни, на други играят, но в различни стаи от тази, в която спят. И трите са много весели. Това се дължи на веселите им родители и на музиката, която звучи, докато играят.
Тук платеният отпуск по майчинство е 4 месеца. Педиатрите не посещават децата по домовете, а веднъж месечно родителите ги водят на консултация в предварително уговорен час. Задължително на децата се поставят ваксини, които са много скъпи. Здравната осигуровка покрива по-голямата част от сумата, но въпреки това заплащането е голямо.
Преди да се родят децата на семейство Ризо, в дома им се е организирало специално парти,

т.нар. бейби шауър
Гостите са носили подаръци за очакваните бебета – всичко, което ще им е нужно. Имало е определен магазин, от който те са разбирали кое вече е купено и кое още не е. Така се е избягнало купуването на едни и същи подаръци. Макар че тук никакъв проблем не е подареното да се върне в магазина, без дори да е нужно обяснение. Смята се, че щом се връща, има основателна причина.

Ще разкажа и за
една инициатива
която ми се струва много полезна за младите родители. Тук по желание жените членуват в Асоциацията на майките. Два пъти годишно тази асоциация организира разпродажба на детски дрехи, обувки, играчки и всичко, необходимо за децата. Всяка майка, която участва, поставя на донесеното от нея името си и символична цена. Дрехите и всички предлагани вещи трябва да са запазени, за да не се накърни авторитетът на асоциацията. Например нова рокличка, купена за 14.99 долара, бе продадена за 3 долара... 50% от приходите остават за асоциацията, а другите 50% – за майката, която продава. В деня на разпродажбата чрез жребий се определя коя майка на кой щанд ще бъде и ще консултира купувачите. Инициативата се разгласява по местните медии. На последната разпродажба от ранна сутрин имаше опашка от баби, майки, бащи, сестри... и 3 каси. Купувачите излизаха с пълни чанти. Хедър купи за трите си деца дрехи и обувки за... следващите две години.