Забелязали ли сте, че и любимият ви се чувства “бременен”. А той споделя ли с вас, че с него стават някакви странни промени?

Коремът ви расте, ту сте много щастлива, ту отчайващо нещастна. Понякога ще се пръснете от напрежение и само търсите обект, върху който да излеете насъбралия се гняв. Ако сте по-наблюдателна, вероятно ще откриете, че и бъдещият татко страда от някои симптоми на бременността. Оказва се, че това състояние не засяга само нежния пол. Много често и потомците на Адам “се заразяват” от характерните за 9-те месеца промени на тялото и духа и имат странни прояви.


Справедливо ще е да се признае известна дискриминация – все още обществото не се интересува особено много от чувствата на бъдещия баща. Никой не го пита дали вкусът му към някои храни се е променил, как е със съня, изпитва ли угризения, когато обърне 1–2 чашки ракия... “Мъжете също страдат през 9-те месеца. Несправедливо е те да се пренебрегват и на пиедестала да е само бременната им половинка” – това е мнението на Роже Тебу, автор на книгата “9 месеца, за да станеш баща”.
Съветвам ви да проявявате повече такт към любимия си и по-често да говорите с него, за да разберете как се чувства, кое го вълнува и безпокои в този период.

Закръгляш ли се и ти?
Вие смятате за напълно нормално да качвате килограми и дори приемате този факт с гордост. Знаете ли, че проучване на канадски диетолози показва, че мъжът, който очаква да стане баща, също качва килограми. Не е много странно. Светослав Живков* признава, че до 8-ия месец на половинката си е надебелял с 4 кг. Той намира това за съвсем логично. Щом любимата му огладнеела и похапвала нещо, той винаги й правел компания. Неговият интерес към съдържанието в хладилника не отстъпвал на нейния. Помежду им се получавало едно благородно състезание кой от двамата е по-лаком... Освен това в дома им никога не е имало такова изобилие от вкуснотии – за всеки случай, ако “мама поиска...”. Светослав похапвал по-здраво не само вкъщи, но и докато е на работа. В обедните почивки си купувал шоколад, кроасан... Не го е правил никога преди.
Увеличеният апетит е характерен за повечето бъдещи бащи. Една от причините за стръвта към яденето е стресът, съпътстващ мъжете в този период. Те са неуверени, страхуват се дали ще се справят с родителството, ще могат ли да осигуряват средствата за по-голямото семейство, ще продължат ли да се издигат в кариерата, след като ще трябва да отделят време и за бебето, и пр.

Назад към детството
Докато през 9-те месеца бъдещите майки стават като че ли по-сериозни и улегнали, партньорите им се вдетиняват. Явор Милев например разказва как след като разбрал, че приятелката му очаква дете, започнал да изумява околните с някакви почти маймунски номера. Това било реакция срещу страха му, че с появата на детето свършва волният му живот – край на шегите, закачките и на всякакво лекомислие. Истината е, че дори и най-улегналите мъже се плашат от бащинството и не искат да се лишат от свободата, която са имали до този момент.
Не забравяйте, че мъжът много трудно се разделя с детето в себе си...

Активен като никога
Преди появата на бебето много бъдещи татковци изпадат в силен стрес поради различни житейски въпроси. Дали разходите около детето няма да са твърде големи, ще има ли нужда то от отделна стая, как семейството да се сдобие със собствен дом, ще може ли да се изплаща дългогодишният кредит... Такива терзания обаче имат и своята добра страна – те правят бъдещия татко особено активен, деен и готов за велики дела. Най-добре е тази енергия да се оползотвори максимално – например любимият да се заеме с ремонта на жилището.
Свръхактивността на мъжа се обяснява с факта, че през месеците преди да стане баща той се амбицира да държи под контрол всичко и да се изяви пред околните като достоен представител на силния пол. Някои мъже стигат дори до вманиачаване – така се вживяват в ролята си на съпрузи, че нямат време за храна, сън, почивка... След такъв период на подем много вероятно е да последва срив – физически и душевен. “След като месеци наред изпълнявах една свръхнатоварена програма, получих аритмия, страдах от безсъние, нямах никакви сили, стомахът непрекъснато ме болеше. Едва тогава жена ми се стресна и с много такт и усилия ме върна към нормалния ритъм на живот. Сега съм й благодарен, защото до раждането остава още малко, а можеше вече да съм в болница...” Това е изповедта на Пламен Колев.

Здравей, аз съм твоят татко!
През 9-те месеца бъдещият татко просто е придружител на бременната си половинка в лекарския кабинет, при посещенията на роднините, дори на сбирките на С “9 месеца” на училище... Мъжете често се страхуват да споделят чувствата си. Това обаче не е правилно. Поощрявайте бъдещия татко да изразява на глас своите вълнения. Най-прекият път към това е да го стимулирате да разговаря с бебето в корема. Известно е, че от края на 4-ия и началото на 5-ия месец неродените чуват звуци от външния свят. Малко са бащите, които ще отделят време, за да разговарят през корема с бъдещото бебе. Ако вашият любим го прави, по-лесно ще се подготви психически за бащинството и ще се раздели с някои излишни безпокойства. “Моето запознанство с бебето стана още на първия ехографски преглед. Тогава то беше само една малка точка. Стори ми се много вълнуващо, че тази точка пулсира. Оттогава до днес – съпругата ми е в 7-ия месец – говоря на сина ни (ще е момче!), все едно че с него се познаваме отдавна. Разказвам му как ще се носим със сърфа по морето, ще караме мотора...” * Цитираните мъже посещаваха заедно с бременната си партньорка С “9 месеца” на училище. Имената им са променени.