Вие говорите на възлюбения си, а той сумти насреща и дори не ви поглежда. Обяснявате му, че днес сте разгледали чудесен магазин за бебешки дрехи, но от другата страна няма никаква реакция. Споделяте, че ви болят краката, но той не скоква да ви масажира… Сигурно се чудите защо не се омъжихте за Асен, съпруга на приятелката ви Симона, който пазарува, готви, чисти, прави коктейли и масажи, че дори и секс?! Тази мисъл ви държи будна цяла нощ. Не стига, че сте бременна и ставате до тоалетната през пет минути, но и любимият ви е истинско дърво.

Началото
Винаги началото е розово или синьо. Всъщност тестът за бременност няма цвят и затова не знаете дали чакате момче или момиче. Важното е, че сте бременна и че след 9 месеца ще станете майка. Ура! Едно на нула за сперматозоида, който е преборил упоритата яйцеклетка и бебето вече е на път. В тези еуфорични моменти мъжът до вас е истински герой. Той плаче от радост, целува ви, дори ви носи цветя. Ако е по-романтичен, ви приготвя вечеря и всичко завършва със страстен секс… защото вие сте неговото прекрасно „мамче”. Уви, следват няколко месеца на неразположения, гадене и повръщане, през които основните ви мисли са водите ли здравословен живот, храните ли се разумно, наред ли е всичко с бебето,  но партньорът ви вече престава да е така отзивчив. Докато си лежите след поредния пристъп на гадене, се чудите защо „милото” изобщо не разбира как се чувствате и дали пък не иска да се разделите. Добре е обаче да се замислите самата проумявате ли чувствата, които бушуват във вас. Един ден плачете, друг ден се смеете. Хормоните ви са толкова объркани, че не знаете къде се намирате. В този момент е много трудно любимият ви да разбере какво изпитвате, след като и вие не сте наясно. Как да знае дали се нуждаете от прегръдка, или от усамотение? Приемете факта, че трябва да преминете през 9-те месеца сама. След това обаче двамата ще се нагърбите с отглеждането на детето. Изобщо не изисквайте от него да съпреживява вашите терзания. Той не е 70-килограмова бъдеща майка с огромни гърди. Оставете го на спокойствие, събирайте сили да го пришпорвате, след като бебето се роди.

Средата
След 4-ия месец ще забележите истинско затопляне в отношенията и вече няма мислено да наричате мъжа на живота си „дърво” и „мухльо”. Това е раят на бременността. Вече не ви се гади, настроенията ви не са толкова променливи, животът е песен. Защо тогава си мислите, че половинката ви изобщо не се интересува от бременността ви? Факт е, че мъжете не забременяват. Те стават родители наготово. За тях бебето не съществува, докато не го прегърнат в родилния дом. Около 4-ия месец вие ще усетите първото ритниче. Бъдещият татко обаче може да почувства само спазми в корема, когато преяде с нещо люто. Дори и да види бебето на екрана на ултразвуковия апарат, пак няма да му се стори реално. И вие често гледате филми с динозаври, нали?! Запомнете, че само вашето тяло се променя с всеки изминал ден. Колкото и да иска партньорът ви, той не може да съпреживее болките в гърдите, подутите глезени, големия корем. Това обаче не означава да го игнорирате напълно. Насърчавайте го да ви придружава на прегледите, да посещава училището за бъдещи родители. Нека да е част от живота ви през този момент.

Краят
Раждането наближава и съвсем скоро ще прегърнете малкото човече. Заедно с радостта от събитието терзанията за връзката ви с партньора се засилват. Чудите се защо той вече не ви желае, дали не изглеждате прекалено дебела и дали някога отново ще правите секс. Наистина бременността отблъсква някои мъже, тъй като те се страхуват да не наранят вас или бебето. Понякога и големият корем не ги привлича. Ако обаче сексът вече е рядкост, не значи да го задраскате от тефтерчето си завинаги. Много двойки не обсъждат този въпрос, защото изпитват неудобство. Това обаче създава напрежение и пречи на взаимоотношенията им. Съберете сили и обсъдете проблема. Не обвинявайте любимия си директно. Обсъдете как той възприема промените, които са настъпили във вас и в ежедневието ви. За известно време може да се задоволите с интимни ласки или масажи.

Голямата опасност
В повечето случаи появата на бебе е резултат от съвместно решение и на двамата партньори. Понякога обаче то идва изневиделица. Партньорът да ви изостави, докато чакате бебе, е естествен, но неоснователен страх. Обикновено мъжът се отдръпва, защото не знае какво очаквате от него.
След двете чертички на теста за бременност животът ви ще се промени. Използвайте 9-те месеца, за да обогатявате връзката си. В този момент и двамата се нуждаете от любов и увереност.


Дора Ангелова
психолог