Запомнете, че умните деца обичат да си правят шеги с възрастните, като ги препитват. За какво?
Гласът на моя малък син Пепи преминава почти в плач: “Мамо! Защо имаш каска на главата?” При такъв въпрос се питам защо давам толкова пари за фризьор за миене, подстригване, сушене със сешоар на косата. И накрая в яда си просто се правя, че не съм чула въпроса на момчето си.


Някои въпроси не създават неудобство. Поне на родителите, което обаче не означава, че същото например се отнася и за “интервюираните” в метрото непознати, като мъжа, който трябва да отговори “защо има бебе в корема си”, или китайката, която трябва да обясни “защо очите й са толкова свити”.

Децата не познават табута и нямат задръжки. Това е доста свежо очарование! Който се прави, че не чува въпросите на малчугана, просто е сухар. Особено ако не отговоря на любознателния ми син. А ако се осмелят да се впуснат във философски разговори с децата, възрастните могат да научат интересни неща. Другите, които отказват да го правят, просто са за съжаление. Те вероятно отдавна са забравили, че са били малки.


“Защо го боли?”, попита ме синът ми, когато минавахме веднъж покрай разпятие. “Защото са го разпънали на кръст.” ”Защо? Не е можел да стои на краката си и непрекъснато е падал ли?” Може би, ако човек не знае, че не бива да се шегува с религията, би могъл да стигне и до такива обяснения. Това положително ще даде възможност на детето да размишлява и да развива ума си.
Признавам, че и на мен понякога ми се случва да поискам просто да изключа “плочата” със “Защо?”. Позната психоложка обаче ме посъветва да не го правя, иначе детето ми нямало да поумнее. Затова седя с новата си фризура, която за съжаление не мога просто да сваля като каска, и не зная какво да отговаря на въпросите на моя малък палавник, а на всичкото отгоре имам угризения на съвестта. И какво става? Накрая детското любопитство изчезва от само себе си и се появява истинско християнско милосърдие: “Мамо, защо си тъжна?”
Един ден от солидарност към мен синът ми и мъжът ми седяха у дома с каски за колоездачи, за да установят какво ми е, когато съм на фризьор...

Елина Цанкова
майка на 3 ½ годишен син