Зайчетата подскачат в гората, а розовите прасенца весело си играят в селския двор. Това е обичайната детска представа за света, която никой родител не иска да разомагьоса. Едва по-късно, когато порасне и се сблъска със суровата реалност на живота, детето разбира, че някои животни могат да се превърнат... в салам.


Възможно ли е човечеството да се върне към тази детска наивност? За мнозинството това е утопия, но не и за хиляди хора по света, избрали вегетарианския начин на хранене. А още повече за т.нар. вегани – пълните вегетарианци, които не консумират нищо, което е свързано с убийството или с експлоатацията на животни. Това включва дори отказ от носене на кожени и вълнени дрехи, от употреба на козметика, тествана върху животни, от консумация на млечни продукти и т.н. В полза на веганската идея говори и библейският разказ. Според Божия план първоначално за храна на човека били предназначени единствено растенията. А в райската градина хищничеството въобще не е било познато. Затова и според библейските пророци след края на времената, когато дойдат

 "новото небе и новата земя”, принципът на
хищничеството ще изчезне

и „тогава вълк ще живее заедно с агне и леопард ще лежи заедно с козле, а лъвът ще яде слама като вола…” (Исая гл.11).
Веганите получават името си от британеца Доналд Уотсън, който основава първото веганско общество в Лондон през 1944 г. Той израства във фермата на чичо си, което допринася за решението му още като тийнейджър да стане вегетарианец, а по-късно и веган. Той доживява 95-годишна възраст.  

В България веганската идея все още не е толкова популярна, колкото на Запад, но все пак има немалко последователи. Един от тях е Полина Маринова – 24-годишна студентка по стопанско управление и майка на малкия Асен (1 год.). Тя избира веганската философия на хранене не само защото е убедена, че е по-хуманна, но защото е и по-здравословна.
От своя страна обаче някои лекари се отнасят доста критично към веганството както в периода на бременността, така и през първите години от живота на детето поради риска от дефицит на важни за растежа на новия човек вещества, доставяни от млечните и месните продукти. Това е и причината бременните и малките деца да са освободени от спазване на православните пости.
Постъпват ли рисково бъдещите майки,
които следват веганството?
„Няколко години бях вегетарианка, но непосредствено след като разбрах, че съм бременна, реших да стана веган. Това не бе някакъв експеримент за мен. Преди да взема решението, изчетох доста литература по темата, разпитах майки вегани с вече пораснали деца. Направих и консултация с лекар дали се налага допълнителен прием на желязо и калций. За няколко месеца от бременността единственото, което вземах като добавка, беше бирена мая. Не съм приемала допълнително желязо – нивото на желязото в организма ми беше високо през всичките 9 месеца, хемоглобинът ми, преди да родя, бе 140 г/л”, разказва Поли. 
Според нея, когато бъдещата майка е добре информирана, тя може да си набавя желязо, като редовно похапва сусам, броколи, спанак или кайсии. Ако не консумира риба, за да си доставя допълнително йод, тя трябва да приема като добавка водорасли или растения, отглеждани в богата на йод почва, както и да си доставя омега 3, 6 и 9 мастни киселини чрез маслото от ленено или конопено семе.
Проблематичен обаче е въпросът с набавянето на витамин В12 от растителна храна. Него бъдещата майка трябва да приема като добавка, тъй като той се съдържа единствено в животинските продукти. А какво става с калция, от който всяка бременна толкова много се нуждае за укрепване на костите при условие, че тя не консумира млечни продукти? Всъщност калцият в кравето мляко идва от тревата (и фуражите), която пасат животните. Според веганите, приемайки този минерал директно от растенията, те си спестяват токсините, които се съдържат в млякото, добито от крави в промишлените ферми. Постоянно привързани към апарати за доене, животните страдат от болести, третират се със силни медикаменти и перманентно са в стрес. Това води до отделяне на вещества в млякото, които далеч не са полезни за човека.
Лекари отчитат
по-ниска заболяемост от остеопороза

при жените в Япония и в Китай, което се дължи на по-голям прием не на млечни продукти, а на соево мляко и соеви кълнове. „Все повече световни експерти посочват, че при хората, които се хранят само с растителна храна, се наблюдават по-ниски нива на холестерола, по-малко случаи на рак на стомаха, диабет  и т.н.”, твърди Полина.
Голяма заплаха обаче за здравословното вегетарианско хранене са
генно модифицираните семена

Например соята, която е един от най-обичаните от вегетарианците продукти. Полина не крие притеснението си от нашествието на ГМО в храните, затова е била и един от активните участници в протестите срещу засяването на генно модифицирани култури в България. „Разбира се, няма как напълно да се спасим от ГМО в продуктите, но има и магазини, в които се продава например биологична соя, която не е генно модифицирана”, казва Полина.
За мнозинството от нас, които си хапваме животински продукти, веганският начин на живот изглежда невъобразимо труден. През нашия поглед веганите не само се лишават от апетитния вкус на печеното месце, но и не се хранят разнообразно. „Менюто ни е много по-разнообразно от менюто на тези, които ядат месни храни. Те обикновено се хранят с месо и с гарнитура към него и по-рядко експериментират с нови продукти. Преди години наистина беше трудно да бъдеш веган, но днес на пазара се предлагат дори вегански кексове, торти, вафлички. Има и достатъчно специализирани магазини и ресторанти”, казва Полина. 
Според нея добре е в обществените заведения
да се предлага вегетарианска храна при поискване
Така в детските градини, в училищните столове, в болниците… вегетарианците ще имат възможност за избор.
Една от основните критики към майките вегани е и че не дават възможност за избор на детето само да определи вкусовите си предпочитания, като не го захранват с месо.
„На този етап аз избирам вместо него – какво ще облича, с какво ще се храни. Ние налагаме нашия избор на децата си, докато още са малки. Всеки се стреми да осигури най-доброто за детето си. Аз съм убедена, че яденето на месо не е добро за сина ми. Затова както се опитвам да го възпитавам в любов и състрадание към животните, така не искам да формирам у него вкус към месото. Поради това и не му давам месо. А когато порасне, той сам ще избере дали да остане веган, или не”, обяснява младата майка.
Дано само някой ден, ако тийнейджърът отхвърли начина на хранене на своите родители вегани, те не приемат този избор като предателство. Тогава нека си спомнят Христовите думи, че не това, което влиза, а което излиза из устата осквернява човека...

Сандра Керелезова

Експертно мнение

Д-р Татяна Ралчева – педиатър, за веганското хранене на детето

Как приемате, че някои майки, които спазват вегански режим, не захранват детето си с месни пюрета, млечни продукти и жълтък?
Аз съм категорично против да се прилага веганското, пък и вегетарианското хранене при малкото дете. Особено до 1-годишна възраст майката не бива да мисли за вегетариански режим.
Не бива децата да се лишават от млечни продукти – те доставят полезни аминокиселини. Твърдението, че тези аминокиселини могат да се компенсират с растителна храна, не е съвсем вярно. Например бобът и царевицата съдържат компенсиращи вещества, но те са трудно смилаема храна за малкото дете.
От един момент нататък кърмата не може да задоволява изцяло нуждите на бебето. За да няма риск от дефицити, му трябва огромно количество кърма. А това е преяждане, което разширява стомахчето. Когато обаче на детето се дава по-малко количество, но по-калорична храна, тя задоволява потребностите на организма му.
Например още в края на четвъртия месец запасите от желязо в организма на детето се изчерпват. През 6-ия месец се изследва кръвта и ако стойностите на хемоглобина са добри, може да се изчака малко с включването на жълтък в менюто, когато детето е предразположено към алергии. То не бива рано да се захранва и с млечни продукти. Но месните пюрета са незаменими.

Какъв е вашият съвет към майките вегани? 
Бих им препоръчала да захранят детето си с животински продукти, а когато то порасне, само да реши дали да е веган, или не. Ако попитате на каква възраст тези майки са избрали веганството, най-честият отговор ще е около 20-ата година. Като деца те са били захранвани с млечни и с месни продукти – така не е имало риск за тяхното здраве, но днес никой не им пречи да следват философията на веганското хранене.