“Бистра-а-а-а-а, слез веднага от пързалката и престани да замерваш децата с кал. Ей сега ще дойда, ще ти откъсна главата!”, майката, изрекла тези думи, седи с ръце на кръста в градинката пред блока и изглежда интелигентна жена. Ако я срещнете в магазина, никога няма да предположите, че може да изрече тази грозна заплаха. Със сигурност повечето родители биха се възмутили и я порицали, защото смятат, че никога няма да постъпят така. Истината обаче е различна.


Всички майки и татковци се карат на децата си. Дори затварят прозорците, за да не чуят съседите, викат в колата, а когато положението е нетърпимо, крещят и на обществени места. Използват груби думи, заплахи, понякога дори удрят шамари. За съжаление нито една педиатрична организация или психолог не са измислили начин родителите да не се карат на детето си. И ако вие сте бъдеща майка, бъдете сигурна, че и вие ще хокате малкото си съкровище, и то още по-грозно. Въпросът е не как да не му се карате, а как да му се карате колкото може по-малко. Няма идеални родители, както няма и идеални деца. Ключът е в дисциплината.

Възрастта
Не започвайте с дисциплината, докато бебето ви е още на 3 месеца и плаче да го гушнете. Малките искат да знаят, че мама и татко ще отговорят бързо на всички техни нужди.
Родителите могат да налагат по-строги правила, когато човечето е между 12- и 18-месечна възраст. Това е периодът, в който то вече може спокойно да става, да ходи, разбира, когато му казвате “Не!”. Именно тогава повечето родители виждат дяволитите пламъчета в очите на своето мъниче, което им казва: “Знам, че не трябва да го върша, но ще го направя, за да видя докъде мога да стигна.” На тази възраст дисциплината е като игра на нерви. Проявете търпение и настоятелност.

Опознайте “врага”
Преди да започнете да прилагате каквито и да са методи на възпитание и дисциплина, опознайте добре детето си. Една година е достатъчно време, за да се вслушате във всички сигнали, които то ви дава. Изучете добре темперамента на своето мъниче – дали е по-отворено или по-свито, поддава ли се на команди, или предпочита да е лидер. Именно от това зависи доколко то ще е дисциплинирано в бъдеще.

“Пресявайте” битките
Не си поставяйте прекалено големи изисквания във възпитанието на детето. Ако искате от малчугана да се държи перфектно на масата, да има идеални маниери на улицата, да е чист и спретнат, да е любезен и отзивчив – той със сигурност няма да може да отговори на всичките ви очаквания. Все в един момент ще се ядосате и ще се разкрещите. Не очаквайте прекалено от 2-годишния си син. Нормално е да го намерите целия омазан в пюре от моркови, щастливо рисувайки по стените. Игнорирайте малките проблеми и водете само големите битки.

Повтаряйте
Едва ли родителите знаят, че за да може детето да запомни действие, модел на поведение или реплика, някой трябва да му ги повтори 2 млн. пъти. Нещо повече – на някои малчугани им е нужно допълнително време, докато свикнат. Да, вие трябва да изречете 2 млн. пъти “Кажи “Благодаря!” или “Измий си ръцете, след като излезеш от тоалетната!”, докато вашето дете започне наистина да го прави. Повтаряйте отново и отново всичко, на което искате да научите наследника си.