Неприятна миризма на чесън, развалени зъби и какво ли още не... Понякога пътуването в градския транспорт не е много приятно, ако до вас седне някой, който е забравил да освежи дъха си и да измие зъбите си сутрин.


Сухата статистика сочи, че едва 33% от българите ползват четка за зъби, а 39% знаят за предназначението на пастата. Може да се учудите откъде идва разликата в числата. В някои семейства една четка за зъби упорито се ползва от всички членове на домакинството! Учудващо, но факт.

За да не падат зъбите...
Две чертички от теста за бременност, нови дрешки за мама и наедряващото й коремче, помпа за кърма, креватче за детската стая... Бременността е щастливо събитие, което обединява цялото семейство. Поглеждали ли сте в банята си? Кога за последно сменихте четката си за зъби? Проучване на американски учени доказа, че дори старателно да я пазите в кутийка, по нея полепват микроорганизми, които живеят във водата от тоалетната чиния, дори тя да се намира в друго помещение. Това обаче става в продължение на месец. Ето защо, ако използвате четката си повече от 30 дни, може би… опитвате от водата в тоалетната. Една от основните препоръки на зъболекарите е да сменяте четката си през месец. Профилактиката е от изключително значение за здравите зъби.
“Рядко бъдещите майки посещават зъболекар през първите месеци на бременността. Това е едно от условията, за да може бебето им след раждането да има здрави венци и зъби. Стоматологът ще им обясни как да се грижат за устата и ако има проблем – кариес или някакво възпаление, той трябва да се отстрани още в началото на 9-те месеца”, съветва д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Почистването на зъбите с конец е едно от нещата, които често бъдещите майки забравят, но остатъците от храната могат да доведат до редица безпокойства.

Време ли е за четка?
Първите срещи с бебето са вълнуващи и след изписването от родилния дом ще има много грижи около малкото човече. През първите 6 месеца почиствайте устата на бебето след всяко хранене с преварена вода, за да не се образува т.нар. млечница. След появата на първото зъбче идва ред и за по-сериозни грижи. Много майки се чудят откога трябва да започнат да мият зъбите на детето си. Още при появата на първия зъб направете подарък на детето си – детска четка и паста. Има специални накрайници за пръст, с които родителите могат да търкат венците и зъбите на малчугана. Така хем ще измият добре устата на мъничето, хем ще го научат на хигиена още от най-ранна възраст. Правилото за смяната на четката всеки месец важи и при децата. Статистиката сочи, че в България 70% от малчуганите имат кариеси. Това се дължи на изключително лошата хигиена на устата и късното започване на миенето на зъбите. Едногодишното дете вече трябва да е посетило зъболекарския кабинет поне веднъж за профилактичен преглед.

Страх от флуора?
В миналото на всички ученици раздаваха флуорни таблетки в училище, за да ги предпазват от кариесната епидемия. Днес има движение “антифлуор”. “Флуорът е чудесно профилактично средство, което предпазва зъбите на децата от разрушаването им. Майките не бива да се поддават на различни внушения, защото именно благодарение на това вещество устата на малчуганите се предпазва”, съветва д-р Шарков.

Мая Ковачева