Като дете, с идването на лятото, идваше и списъкът със задължителна литература. Изгубваха ме още на задължителна… Четях всичко друго, само не и тези книги. Помня обаче, че с Пипи Дългото Чорапче и Старогръцките легенди и митове си станахме близки, а Алиса в страната на чудесата слушах на семейния грамофон. Днес светът се е дигитализирал, дори най-малките ученици в момента учат дистанционно.

Ама защо да чета, като го има на филм?!” – каза синът ми Георги, мигайки неразбиращо един летен ден след I клас, когато спорихме дали да не прочете няколко страници от Пипи.

gb

Ето няколко идеи как да събудим любопитство към четенето:

За четенето няма подходяща възраст, хубаво е да започне рано и родителите са тези, които трябва да дадат пример. Често идват майки в книжарницата и споделят, че детето яде книгите. Оставете книжките с твърди корици и тези с ламинирани страници и просто седнете до него с книга в ръка, гарантираме, че ще събудите любопитство.

Детските книги трябва да са лъскави и бляскави с цветни илюстрации. Когато говорим за ученици, красива подвързия и разделител биха предизвикали интерес. Самостоятелният избор на книга е може би най-същественото, за да накарате детето да чете, дори той да не е от както вече го наричат "препоръчителен списък за лятото".

Измислете игри покрай четенето – рисуване на карта на съкровище, създаване на собствена книга. В никакъв случай не оказвайте натиск, ще има обратен ефект. Ако можете, заведете детето в библиотеката или на представяне на някоя книга, да види “жив автор” и илюстратор,  това със сигурност ще повлияе благоприятно.

Текст: Силвена Денева, Книжарница 11