Вашето съкровище е на 18 месеца и отскоро е усвоило нов маймунджилък – започва да хапе, когато е превъзбудено или разочаровано. Това се случва най-често, ако по-голямото братче (4 год.) играе с някоя от предпочитаните от мъника играчки. Увещанията не помагат и вие се чудите как може да "обезвредите" малкия "хищник". Добре е да знаете, че детето започва да хапе, защото най-често изпитва емоции, които не е в състояние да изрази.

План за действие
 Стимулирайте уменията на малчугана да общува. Често той хапе, когато е ядосан и не може да изкаже с думи чувствата си. Помогнете му да се научи любезно да поиска играчката си и тактично да изразява желанието си. Възможно е то да успее да изрази чувствата си с думи, вместо с хапане.


 Оказвайте помощ на детето, ако смятате, че ситуацията предизвиква стрес в душата му. Стойте наблизо, когато то играе с други деца, за да забележите, когато напрежението в групата се повиши.
 Намесвайте се, за да разсейвате детето, преди да започне да хапе. Установете контакт с поглед и се опитайте да отвлечете вниманието му с друга играчка или с някое занимание. Ако не успеете да го разсеете и то започне да хапе, отстранете го от "полесражението". С твърд тон кажете на детето, че причинява болка и го изолирайте от игрите за няколко минути, но не за много, за да не забрави защо е било санкционирано.


 Успокоявайте жертвата. Помилвайте потърпевшото дете, като не забравяте да наблюдавате виновника, за да се уверите, че е извън полето на враждата, докато се успокои и вече може отново да се присъедини към другите.
 Насърчавайте детето си да споделя своите играчки. Ако децата искат да играят с едни и същи играчки, накарайте ги да се редуват през няколко минути, за да се избегнат разправиите и напрежението.
 Научете малчугана си внимателно да докосва другите. Погалете го нежно по ръката, като му обясните, че така трябва и той да докосва останалите деца.

Водете дневник
Много ще ви помогне, ако в този период започнете да водите дневник, в който да описвате поведението на немирника. Вероятно нямате представа колко важно е да разговаряте за проявите и за емоциите му. Може би ви изглежда необичайно, че може да обсъждате с 18-месечно дете чувства като гняв и яд, след като любимото ви създание може да произнася само няколко думи. Когато обаче го наблюдавате и усетите, че се готви да хапе, попитайте го дали е ядосано. С изненада ще откриете, че този въпрос има успокоително действие. Разгадаването на емоциите разсейва яда на малкия палавник.

Съставете и график, според който голямото и малкото ви дете последователно да играят с общите играчки. Щом забележите, че малкото се опитва да се хвърли в битка за някоя играчка, веднага му подайте друга и така ще предотвратите хапането.
Постепенно пристъпите на гняв ще се разредят и с удовлетворение ще установите, че тактиката ви дава резултат. А и нали с всеки ден малчуганът става все по-смирен и цивилизован?!

Донка Дамянова
психолог