След 12 часа контракции, болки, инжекции и лекарства бебето вече е в обятията ви. Сега обаче предстои най-трудното – отглеждането и възпитанието му. Старите баби казват, че майчиният инстинкт ще ви помогне да предугадите всяко желание на детето. Дали обаче няма да сгрешите при разчитането на знаците – кога е гладно, мокро, дали му е топло или студено, кога се нуждае от прегръдка… Понякога обаче в стремежа си да задоволят всичките искания на мъничето родителите прекаляват. Така детето расте като малък глезанчо.

Повече нежност и внимание
Периодът, в който може да глезите бебето колкото си искате, е веднага след раждането. През първите седмици и месеци новороденото има нужда както от храна, така и от вашата обич и закрила. Не мислете, че трябва да оставите мъничето да плаче няколко минути, преди да откликнете на неговия зов. То няма да привикне към суровата действителност, а още повече ще се уплаши и ужаси от света наоколо. В този период бебето има нужда от родители, които му дават сигурност, успокояват го и му отделят цялото внимание, на което са способни. Доказано е, че ако през първите седмици гушкате детето повече, то постепенно ще спре да рони горчиви сълзи и да се буди нощем. В този период малкото разбира, че може да разчита на мама и татко винаги когато има нужда. Ето защо, ако го носите през деня в близост до гърдите си (в слинг например), детето ще усети топлината на кожата ви, ще чува ударите на сърцето ви и ще се чувства сигурно и защитено.

Първи хитрости
Едва навършило половин година, бебето скоро ще осъзнае, че може лесно да ви манипулира и да ви накара да изпълнявате всяко негово желание. Ето защо това, което е добро за новороденото, може да се окаже напълно  погрешно за 5–6-месечното дете. В този период то често плаче не защото е гладно или му е студено, а защото е любопитно да види как ще реагирате. Някои майки се притесняват дали могат да разпознаят симулирането от истинската нужда на бебето. Все пак обаче, ако то изплаква и очаква притихнало реакция, това е сигнал, че се опитва да ви манипулира. Не се ядосвайте. Тези малки хитрини са важна част от развитието на мъничето. Те показват, че детето започва добре да осъзнава някои тънкости в големия свят на общуването. 
 
Надвисналата опасност
След 6-ия месец съществува реална опасност да разглезите бебето. Това е периодът, в който детето все още не може да се предвижва само в пространството и има нужда от вас, за да му помогнете. Трябва да се научите да разбирате кога да реагирате на плача му веднага и кога то се опитва да ви манипулира. Има случаи, при които не бива да тичате при мъничето при всяко хленчене. Най-добре му се обадете, че го чувате и отидете при него след малко. Не му отказвайте помощ – да му подадете падналата играчка или да го гушнете, когато е разстроено. Това обаче не трябва да става навик. Ако научите малкия хитрец, че ще откликвате на всяко негово желание, той ще плаче постоянно и няма да ви оставя на мира, докато не го вземете на ръце.

Скучаещото бебе
Спомняте ли си колко бяхте раздразнителна, когато нямаше какво да правите в неделя следобед, защото по всички телевизии пускат досадни филми? И бебето между 6-ия и 12-ия месец плаче повече откогато и да било поради същата тази причина – скуката. То е гръмогласно, не спира и ви се иска да избягате някъде надалеч. Причината е само една – малчуганът иска вие да се превърнете в клоун, който ще му прави забавни физиономии, ще го разсмива и ще си играе с играчките.
Има няколко неща, които могат да ви помогнат да се справите с плачещото от скука дете. На първо време се опитайте да го разнообразявате, като го въртите постоянно в креватчето му. Обръщайте го по гръб, по корем, оставяйте го да седи. Така малкото ще може да наблюдава какво става наоколо от различен ъгъл и да се забавлява само. Ако това не помогне, занесете мъника в друго помещение. И вие ще скучаете, ако прекарвате 24 часа в една стая. Не затваряйте малкото само в детската стая. Понякога предметите в кухнята може да се окажат много забавни. Не забравяйте да играете с мъничето. Често телефоните, дистанционното, дори тенджерите могат да са по-занимателни от куклите и кубчетата. Може да показвате на бебето какво да прави с тях и след това да го оставяте да се занимава само. Важно обаче е да давате възможност и на мъничето да се справя с предизвикателствата на играта. Оставете го да се изправя в креватчето си, когато все още не може да ходи, или пък само да стигне до куклата в другия край на стаята, а не вие да му я подавате. Ако правите всичко вместо него, детето ще реши, че не може да се справя само и след време винаги ще се нуждае от вашето мнение и помощ, за да вземе някакво решение.
Благодарение на всички игри и забавления детето ви няма да скучае. Важното обаче е да поставяте и някакви граници. Ако му позволявате всичко, със сигурност ще го разглезите. Опитайте се да го научите да уважава чувствата и желанията на другите, без то да се превръща в центъра на света. Научете се навреме да казвате „Не”, когато малчуганът прекалява. Намерете баланса между любовта и строгостта. Така няма да се борите с едно разглезено дете.

Минка Добрева
педагог