Редица проучвания показват, че децата до 2-годишна възраст са спонтанно агресивни, а момчетата понякога наистина са непоносими. Дори и след като започнат да осъзнават какво става наоколо, да разбират повече за света и да проговарят, около 7% от момчетата продължават да са хиперагресивни. Обикновено непослушанието им продължава, докато навършат 9 години.
Канадски учени са направили редица проучвания с две групи деца – свръхагресивни и такива, за които насилието и неподчинението са недопустими.„Знаем, че когато бременната живее бедно, подложена е на стрес, не се храни добре, има конфликти в семейството, пуши или пие алкохол, това влияе пряко върху големината  на бебето”, казва проф. Силвана Коте от Университета в Монреал, ръководител на проучванията. „Всички тези обстоятелства след години оказват влияние и върху появата на някои заболявания на сърцето, диабет или наднормено тегло при детето. Оказва се обаче, че има  пряка зависимост и между външните фактори и агресивността.”

Проучванията сочат, че агресивното поведение на някои деца се обуславя както от външните фактори, така и от процесите, които протичат в майчиния организъм в началото на бременността още при оформянето на плода. Според учените в ДНК на бебето е заложено дали, след като се роди, то ще е свръхагресивно, или не. При по-избухливите деца се наблюдава процес на свръх ДНК метилация в клетките. ДНК метилацията предпазва плода от микроби. През бременността този процес обаче може да се засегне (да се засили или да отслабне) от външни фактори, като начин на хранене на бременната, стрес, тютюнопушене и др. Според канадските учени това доказва, че бъдещите майки, които водят нездравословен начин на живот, пряко влияят върху процесите, протичащи в организма на бебето. Така те сами му помагат да се роди агресор.