Преживяваме странни времена. Училищата са затворени, офисите са затворени, ресторантите и повечето магазини не работят, рафтовете с тоалетна хартия в супермаркетите са почти празни, на нас ни бе заръчано да си стоим предимно у дома.

Това е пандемията на 2020 година и освен смесените емоции, които изпитвате, децата ви също преминават през нещо напълно непознато и плашещо ги – да, дори да не го показват, вътрешно мъниците преживяват всичко. Можете ли вие да им помогнете да се ориентират правилно в ситуацията? Разбира се, вие сте техни родители. Мерките вече са разхлабени, извънредното положение приключва, вирусът, за съжаление остава.

Социалната изолация едва ли ще се изпари от ума ни толкова лесно, а и сигурно не бива да я пускаме да си отиде… Съветът на специалистите е, че именно чрез изолация ще успеем да се разминем с коронавируса. Но не граничи ли всъщност пълната изолация с утопия?

Да се върнем на темата за децата - как можете да им бъдете полезни:

  1. Позволете им да задават въпроси, насърчавайте ги да питат, а вие се научете да отговаряте честно. Защо детската градина и училището са затворени, защо е важно да пазим баба и дядо, защо не можем да се видим с всички любими хора? Защо приятелите ни носят маски? Това са само част от вълненията по темата на детските умове. В случай, че изпитвате затруднения, потърсете съдействие от психолог. ТВъзможността детето да задава въпроси, ще му даде увереност и усещане за сигурност. С течение на времето мъниците ще започнат да се чувстват по-спокойни. Те попиват всяка информация като гъби, запомнят чутото и видяното, ако пред тях показвате страх и слабост, това едва ли ще им се отрази здравословно. Мислите си, че те не ви забелязват, докато играят на телефона или гледат анимация? О, напротив – дори знаят какво правите, с кого говорите и какви са движенията ви. Ако не сте сигурни в своите отговори, то тогава вие се нуждаете от подкрепа и можете да се доверите на специалист за съвети.
  2. Винаги насърчавайте децата да гледат от светлата страна на трудната ситуация. Не отричайте тъмните облаци, но покажете, че има изход и дайте примери. Ако мъникът страда, че не посещава детски забавления и рождени дни, измислете нестандартен начин за веселба. Например сдобийте се балони или цветя, отидете пред дома на другарчето, което има празник, помахайте през прозореца на колата, пуснете балоните, оставете цветята – децата ще споделят прекрасна емоция от една такава среща. Оставете се на въображението, сами ще се изненадате колко идеи ще се родят.
  3. Поръчайте настолни игри за цялото семейство – това ще ви сплоти, ще предразположи детето да споделя своите чувства, да се освободи от прикритите страхове.
  4. Четете приказка на детето преди да заспи. Да, дори то да може да си чете самостоятелно, сега е подходящ момент мама да го поглези с интересни превъплъщения на гласа по време на прочита.
  5. Нямате двор, но имате тераса, която отдавна се каните да спретнете с маса, сгъваеми столове и красиви цветя? Това е работа за цялото семейство, не пропускайте да преобразите балкона си заедно, за да прекарвате после слънчеви мигове там. Потърсете оригинални идеи в интернет и го споделете с малчо – нека детето да прецени как да декорирате и подобрите обстановката.
  6. Намалете лакомствата, шоколадът не е ваш приятел, дори напротив.

Нека изолацията да се превърне в промяна на лошите навици.

Заложете на здравословните десерти и неусетно детето ще свикне с тях, а след време ще ги предпочита.

  1. Позволете на детето да поживее извън зоната си на комфорт, така то ще придобие смелост и ще се научи да не бяга от предизвикателствата, но да се справя с тях, при това побеждавайки храбро. Тренировки на сухо срещу всичко, което плаши вашия наследник – защо не?