Няма по-вълнуваща година от първата. През нея детето преживява много „премиери” – първа усмивка, първо гукане, първо зъбче, първо изправяне, първи самостоятелни стъпки... Не мислете обаче, че след първите 12 месеца ежедневието с детето ще стане скучно и еднообразно и няма да ви предстоят силни емоции. До този период обаче вашата роля е била повече надзирателна и охранителна. Оттук нататък ви предстои да овладявате и тънкостите на възпитанието.

Постижения
На 2 години детето вече се движи много по-свободно и по-координирано, без да залита наляво и надясно. То може да тича, без да пада. Отлично си служи и с ръцете. Ако му поискате някакъв предмет, без затруднение ви го подава. Все повече се заиграва само. Не само играчките го забавляват. Понякога дълго може да се занимава с някой кухненски предмет и да му придава различни роли... Така малчуганът потъва в света на първите си фантазии.


Удоволствие му доставя да имитира – как лае кучето, как мърка котето, как клати главата си баба, как се сърди мама... То добре осъзнава, че когато е пред огледалото, вижда собствения си образ. Обръща се, когато чуе името си, но все още не говори за себе си с „аз”.
Детето често ще проявява капризи и инат. Понякога ще се тръшка, няма да иска да изпълни желанието на мама, ще отхвърля ястието, което тя му предлага... Много важно е да не се стремите на всяка цена да налагате волята си. Не забравяйте, че не бива да формирате безхарактерна личност, която всеки лесно ще командва и която никога няма да изразява собственото си мнение.

Двегодишното дете бързо усвоява нови думи и всеки ден обогатява речника си. Може да изговаря изречения от две думи, но разбира около 300. Това е само ориентировъчно. Най-характерните думи за тази възраст са „дай” и „не”. Понякога все още бедният речник създава главоболия – детето иска да ви каже нещо, но не знае как да ви го каже, ядосва се, че не го разбирате и започва да плаче... Това са ситуации, които постепенно ще преминат, и диалогът между вас и малчуганът ще става по-съдържателен и активен.
След като детето проходи стабилно, възможностите му да общува се увеличават. То вече има нужда и от приятелчета. В градината бързо се отправя към децата, които познава, и се включва в колективната игра.   

Уроци за цял живот
Първите и най-важни житейски уроци детето получава от семейството. Ако расте в спокойна, хармонична семейна среда, това до голяма степен ще му помогне да стане сговорчиво. Ако пък живее сред грубост, агресивност и скандали, вероятно в бъдеще и то ще има подобни прояви.
Много важно е в ежедневието на детето да има смях и хумор. Шегите и усмивките ще го зареждат с оптимизъм. Проявявайте находчивост, въображение, нестандартно мислене при общуването с малчугана. Не пропускайте, щом има повод, да го хвалите. Не се страхувайте, че ласкавите оценки ще го разглезят. Много важно е да му създавате самочувствие. Нека вярва, че може, че е обичано, оценявано...  

Как да му помагате

 Отделяйте повече време за общуване с детето. Говорете му правилно, не на бебешкия му език!
 Заедно имитирайте различни животни, играйте на криеница, въртете се в кръг...
Осигурете му кът, в който да се отдава на интересни за него занимания, „да рисува” – за целта може да прежалите част от някоя стена.
 Не му правете забележки за дреболии. Не разрешавайте обаче действия, които водят до риск.
 Стимулирайте сприятеляването му с други деца.
 
Консултирайте се с педиатър, ако:

 детето не може да произнася поне 10 думи;
 не умее да изразява емоциите си;
 не прави разлика между себе си и другите.
 
„9 месеца”