Сладки лакомства в изобилие? Красиви играчки? Време за нежности? Всичко това прави детето щастливо. Но не е достатъчно. Предлагаме ви основни принципи, за да се чувства щастливо Вашето дете.

Щастлива ли е Пипи Дългото чорапче? Три хлапета кимат енергично – смешен въпрос, разбира се, че е щастлива. Само Петя не е така сигурна: "Тя непрекъснато се смее и прави щуротии, но си няма майка. Има само баща, който може да е някъде далеч!" Мими смята, че Аника, най-добрата приятелка на Пипи, със сигурност е щастлива, защото си има и майка, и баща. А Павел добавя, че тя има и брат, с когото може да посещават редовно Пипи и тримата да препускат с кон по полето.

Мама и татко искат да възпитат детето си така, че то да е доволно и щастливо и достатъчно силно за изпитанията, които животът ще му поднася. Какво е нужно за това? "18 кг бонбони, кон на верандата и една маймунка", сигурно би отговорила Пипи. Но какво още?

Ето няколко желания, на които винаги можете да откликвате, без риск да разглезите детето си.

Виж ме!
Детето иска да бъде забелязано. Затова ви тегли към детската стая – да ви покаже пещерата, оформена от завивките, или току-що усвоеното кълбо напред. Който оценява постиженията и усилията на малкото съкровище, го прави щастливо и улеснява собствената си роля на възпитател. Най-важният извод от 40-годишната практика на американския психолог Джералд Патерсън е родителите да поощряват поведението, което искат да постигнат при децата си. Това могат да осъществят чрез похвала, внимание и награда. Ключът е да не акцентирате върху провалите, а да изтъквате постиженията. Награждаването не означава да затрупвате малкия човек с подаръци или с пресилени похвали. Достатъчно е да го погалите по главата, да му се усмихнете окуражително или да му кажете нещо мило.

Дай ми правила (и изключения)!
Децата обичат ясните правила, макар да не го признават. Харесват родители, които са принципни при спазването им. Принципност – дума, която кара мама и татко да се стряскат като ученици, извикани на черната дъска. Защото понякога е адски трудно тя да се спазва.
Ръцете да се измиват преди ядене – полезно правило, което понякога детето не иска да спазва. Родителите обикновено настояват, но ето че съседката идва на гости, супата изкипява или се случва още нещо непредвидено. И детето сяда на масата с мръсни ръце. Това не е толкова страшно. Когато понякога правилата не се спазват, малкото човече научава, че не всеки ден е като предишния и че трябва да се адаптира към условията. И може би също така, че филийката не е толкова вкусна с полепналия по маслото пясък...

Прегърни ме!
Милувките носят щастие. Те успокояват гнева, помагат на охлузеното коляно да заздравее по-бързо и изобщо са нещо прекрасно. Освен това ласките стимулират съзряването на мозъка и отделянето на хормони. Нежните думи на мама и татко в ухото му развиват неговата интелигентност, доверието в себе си и в света.

Остави ме да лудувам!
Макар да е шумно, понякога и нещо да се счупи, детето трябва да лудува. Това го прави силно.

 • Движението влияе положително върху плътността на костите – важно за избягване на бъдещи проблеми с гръбнака.
 • Говорният и двигателният център са разположени в непосредствена близост в мозъка. Установено е, че игрите с балансиране стимулират деца, които трудно се научават да четат.
 • Тези, които не са достатъчно подвижни, по-често претърпяват злополуки.
  Проучвания показват, че децата, които се движат много, са по-щастливи, владеят тялото си, по-лесно се вграждат в групи и се приемат по-добре от връстниците си. Колкото по-шумно играят децата, толкова повече енергия влагат и забравят за всичко друго. Това сигурно е щастие.

  Отдели ми време!
  Детето иска да имате време за него. Няма нужда да пълзите непрекъснато в детската стая между играчките. То харесва света на възрастните. Ако му позволите да присъства в него, ще имате много повече време да сте заедно – докато миете съдовете, приготвяте яденето… Отделяйте обаче мигове и само за детето. Посвещавайте му няколко минути внимание, изслушвайте го, гушкайте го или полудувайте заедно – всичко това му дава чувство за сигурност.

  Смей се с мен!
  Смехът стимулира кръвоснабдяването и белодробната дейност, повишава имунната защита и действа противовъзпалително. Това, което всички знаят, днес е научно доказано – смехът е здраве. И заздравява семейството. Хора, които се смеят заедно, са близки – и щастливи.