Изучаване на чужди езици, овладяване на музикален инструмент, гимнастика за деца – някои малчугани имат пълна учебна програма. Дали обаче не прекаляваме в стремежа си да сме горди родители на талантливо, умно и здраво дете и дали това е правилната формула? Вижте как се справят по света.

Русия
Мненията в Русия по въпроса за ранното стимулиране на децата са най-различни. Някои смятат, че колкото по-рано се започне стимулирането, толкова е по-добре. Други твърдят, че малчуганите не трябва да се лишават от детство. Наталия е майка, която принадлежи към първата категория. Тя започва да обучава сина си на руската азбука още докато той е на една година. На две и половина го записва да учи рисуване, четене, йога, английски и математика. Днес седемгодишното момче е заето от 8 до 18 часа дневно. Майката е твърдо убедена, че това е по-добре, отколкото да седи с часове пред компютъра.Италия
Някои детски градини предлагат на петгодишните деца изучаване на английски език. Заниманията се водят от частен учител, на когото желаещите родители заплащат за едночасово обучение след приключване на останалите дейности в градината. Часът преминава под формата на игра.
В италианските детски градини музикалното и спортното обучение се включват към заниманията едва след шестата година. Според експертите понякога е важно децата просто да не се занимават с нищо – именно в тези моменти се развива способността им да мислят и да се концентрират. Те са категорично убедени, че и паузите са вид тренировка.


Китай
Китайките започват стимулирането, когато детето навърши шест месеца. Програмата на центровете за стимулиране е ориентирана към деца от 6 месеца до 7 години. Към този подход обаче има и критични мнения. Много родители виждат само бързия успех и броят колко думи е научило детето им и на колко инструмента свири. Дали обаче то се развива добре психически, когнитивно (познавателно) и емоционално, не ги интересува.

Испания
Дали децата ще се стимулират частно, зависи от социалните условия и от финансовите възможности на семейството. По-високите доходи позволяват на някои родители да запишат децата си по-рано на плуване, балет или курсове по английски. Факт обаче е, че икономическата криза през последните години принуждава много родители да се откажат от всичко това.

Франция
По принцип чужди езици се изучават едва когато децата постъпят в специални училища, което означава не и преди да навършат 11 години. Може би това обяснява защо французите не са известни с езиковите си познания. Въпреки че в някои детски градини се предлага обучение по английски, повечето родители не са склонни да насърчават детето си към това занимание толкова рано.

„9 месеца”