Всяка майка мечтае детето й да се държи прилично на масата, да казва “Моля” и “Благодаря”, да не се капе, когато се храни... Дали обаче съществуват такива ангелчета? Някои навици на детето ви могат да предизвикат възмущение и дори да накарат стомаха ви да се преобърне от погнуса. Кои са най-често срещаните лоши привички при малчуганите и как можете да се преборите с тях.

Не си бъркай в носа!
Защо го правят? 2-годишните са любопитни. Те постоянно разузнават какво се случва наоколо, включително и в техния миниатюрен свят. Детето иска да разбере как точно функционира тялото му и се стреми да открие какво има вътре в него. Детето се вълнува какво точно се крие в носа му и как най-бързо може да излезе оттам, за да го разгледа, а понякога дори... да го опита на вкус.


Как да се справите. Повечето малчугани израстват този период и забравят лошия си навик. Все пак като родители трябва да не допускате детето ви да си бърка в носа постоянно. Опитайте се да го разсейвате всеки път, когато забележите, че то го прави. Предложете му да се забавлявате заедно, дайте му играчка, заведете го в друга стая, отвлечете вниманието му по някакъв начин.

Миризлива работа
Защо го правят? Малчуганът изучава света наоколо, като помирисва, наблюдава и пипа всичко, което види пред себе си. Не се чудете, ако го заварите заровил пръсти в пелената за еднократна употреба. Това съвсем не значи, че нещо с него не е наред.


Как да се справите. Ако малкото ви дете редовно сваля пелената си и съсредоточено изучава съдържанието й, трябва внимателно да следите кога ходи по голяма нужда и да го преобувате навреме. За да задоволите изследователските му стремежи, дайте му да разглежда различни материи – памук, коприна, дърво, пластмаса... Ако този метод не сработи, скарайте му се, като кажете: “Това е мръсно! Остави го на пода!”

Бойкот на банята
Защо го правят? Трябва да се изправите срещу това предизвикателство – децата обичат да са мръсни. Толкова е забавно! Когато обаче мъникът откаже да си измие ръцете, след като е бил на гърнето или преди хранене, определено поведението му е притеснително. Понякога това може да доведе дори до здравословни проблеми.
Как да се справите. Покажете на детето, че да си чист е много по-забавно, отколкото да седиш с пластове мърсотия по себе си. Използвайте шампоан, от който излизат много мехурчета или шишето му има нестандартна форма. Дайте възможност на детето за избор – да измие ръцете си в кухнята или в банята.

Минка Цветанова
педагог