Поемате ли рискове? Със сигурност. Но оставяте ли и детето си да поема? Едва ли! Когато става въпрос за малчуганите, родителите свързват риска със счупени ръце, обелен нос и разплакани детски очи, но не и с израстването. Въпреки това обаче, когато 2-годишното ви момиченце иска да се спусне само по пързалката или да си завърже обувките, това е част от пътя му към света на големите. Колкото повече окуражавате детето да предприема малки рискови крачки в опознаване на новото, толкова по-бързо то ще добие увереност и ще се справя с живота.

Уважавайте неговата индивидуалност
Някои деца навлизат в нови ситуации и поемат риск по собствена инициатива, други имат нужда от повече време, окуражаване и мили думи. Нека малкото човече се пребори с новото предизвикателство тогава, когато и вие, и то се почувствате готови и спокойни да го посрещнете. Не го насилвайте да направи нещо, което не иска. Ако не желае да се включи в групата с играещи деца на площадката, не го водете за ръка при тях. Подръжте го на коленете си, за да посвикне с обстановката, обяснете му колко добре ще се почувства сред новите приятелчета и колко много нови играчки ще има. Детето само трябва да добие увереност и самочувствие, че може да се справи с поредното предизвикателство.

Хвалба или окуражаване
Да, нашето гардже е най-хубавото – това е всеизвестен факт и много често родителите си позволяват да хвалят детето си без причина. Важно обаче е да се знае, че хвалба и окуражаване не са едно и също и не влияят по еднакъв начин върху детското съзнание. Окуражаването има за цел да развива талантите на малкото човече и да ги усъвършенства. Когато кажете на дъщеричката си “Много искам да чуя как пееш на куклите си”, вие я окуражавате да покаже заложбите си. Или пък “Вероятно с пластелина ще направиш хубави човечета”, давате й възможност да изяви въображението си, без да й поставяте рамки. Хвалбата от своя страна идва като резултат от вече свършено действие – ”Браво, изпи сока си, без да го разлееш, добро момиче!”
Със сигурност може да използвате както окуражаването, така и хвалбата, без да прекалявате нито с едното, нито с другото. За съжаление обаче много майки и татковци пренебрегват окуражаването за сметка на милите думи. Поради това малкото човече може да насочи усилията си само върху крайния резултат от своите действия – да си завърже обувките само, без да се стреми да взема решения и да проявява някакво въображение и “творчество”, като прецени кои точно обувки да обуе днес. Окуражаването стимулира поемането на риск.

Подкрепяйте независимостта
Самочувствието на детето ви ще расте и то ще става все по-уверено, ако непрекъснато прави нови неща. Оставете го да намаже сладкото върху филията си, да се опита да завърже обувките си, да подреди играчките си. Понякога опитите ще са неуспешни, но нали вие ще сте до него, за да му помагате. Насърчавайте независимостта му! Така то ще се научи да поема различни отговорности в къщата – ще ви помага в почистването, в пазаруването, готвенето...

Предлагайте ограничени възможности
Стимулирането на независимостта на детето обаче понякога е нож с две остриета. Винаги идва момент, в който малкото човече иска да е напълно самостоятелно и само да взема всички решения. Това е неговият първи “пубертет” и в този период родителите трябва да налагат строги ограничения. Ясно и категорично покажете, че въпреки че му давате свобода на избор и го стимулирате в поемането на рискове, вие определяте правилата. Предлагайте на детето ограничен брой възможности, от които да избира: “Какво искаш да облечеш тази вечер – жълтата нощничка или розовата пижамка?”

Няма безплатен обяд
Добре е по-големите деца да разберат, че всичко, което искат извън обичайните неща в ежедневието, се заплаща. Ако синът ви плаче за скъпа играчка, определете срок (но не прекалено дълъг), в който той може да я получи, но само ако ви помага при оправянето на леглата вкъщи.

Цената на грешките
Много често възрастните изпадат в конфузни ситуации и след това се срамуват от действията си. Истината е, че именно подобни грешки помагат за израстването на човек. За съжаление детето не е в състояние да получи житейски уроци вследствие на своите грешки. Въпреки това обаче непрекъснато напомняйте на малкото си дете, че всяко негово действие има последици, за които то трябва да поема отговорност. Научете го да се извинява на приятелчето си, ако го е наранило, или да почиства банята, след като е намокрило навсякъде.