Със сигурност сте ги виждали – онези прекрасни, великолепни, невероятни бебета, които никога не плачат, винаги се усмихват, събуждат се щастливи и ви гукат нежно, когато ги закачате по нослето. Това са бебета мечта! Много майки се чудят защо и тяхното не е такова. Защо те са наказани с дете, което винаги плаче, все се крие от непознати, стряска се от странни шумове и не иска да играе на детската площадка.


Често майките се самообвиняват и търсят причината в себе си или пък водят детето на психотерапевт още от съвсем крехка възраст, търсейки отговор на въпроса защо то не е общително и мило?

Последните проучвания показват, че децата формират своя темперамент около 9-ия месец. Така някои от тях проявяват свенливост, други са по-общителни, трети – суетни... Приемете детето си такова, каквото е, без да се опитвате да го промените, дори и да не е от най-общителните. Помагайте му в трудни ситуации и му оказвайте подкрепа. Обръщайте му повече внимание и реагирайте адекватно на желанието му да опознае света. Помогнете му да се адаптира към непрекъснатите предизвикателства, които му поднася всеки нов ден. Например, ако се страхува да излиза навън, всеки ден го извеждайте на балкона за малко, след това пред вратата и така увеличавайте разходките, докато свикне с чистия въздух и се почувства по-добре.
Не бъдете свръхамбициозна майка и не прехвърляйте собствените си нереализирани мечти върху детето.

Насърчавайте детето да играе с връстниците си, но не го насилвайте. Оставете го само да реши дали иска, или не иска да се присъедини към тях. Покажете му добрите страни на приятелството – как ще си разменят играчките, ще играят, рисуват заедно или ще построят замък, как могат да направят отбор. Не наблягайте на факта, че ако не отиде при тях, нещо с него не е наред и то е различно от връстниците си.