Това е тема, за която не се говори много. Може би дори се пренебрегва. Не са много и творците, които се осмеляват да почетат жената и промяната, която настъпва с нея през бременността и след раждането. Спомняте ли си кога за последно слушахте песен, посветена на бременността или посетихте изложба с фотографии на кърмещи майки? Може ли обаче нещо да се промени?Вече много по-лесно е бъдещата майка сама да създаде изкуство и със собствените си ръце да извая скулптура, да нарисува картина или дори да напише песен. Британски учени са установили, че благодарение на изкуството бременната по-лесно може да осъзнае промените, през които преминава през 9-те месеца и след това. „Също както сънищата, рисуването, скулптурирането или танците разкриват онова, което се крие в подсъзнанието на бъдещата майка. Понякога жената се изправя пред страхове и не знае как да ги преодолее. Тя се притеснява както за себе си, така и за бебето. Чрез четката или глината може да изрази своите емоции”, твърди Пам Ингланд, акушерка и авторка на книгата „Раждането в дълбочина”. Тя е убедена, че бременната, която е наясно с чувствата си, по-лесно ще се справи и с раждането, а след това и с отглеждането на бебето.


Акушерката съветва да отделяте поне по половин час на ден за подобни занимания. Опитайте няколко неща, докато откриете кое ви разтоварва и ви кара да се чувствате добре. Забавлявайте се. Предлагаме ви няколко полезни съвета, които може да изпробвате.
 Направете скулптура от глина, свързана с бременността и раждането.
 Нарисувайте корема си и се снимайте. Не забравяйте да използвате безопасни бои. Може да ги намерите в специализираните магазини. Има цветни бои, предназначени за рисуване върху кожа. Помолете любимия да развихри фантазията си върху коремчето ви. Снимките може да залепите в началото на бебешкия дневник на вашето съкровище.


 Направете гипсова отливка на коремчето си. Вече може да намерите такива готови форми и у нас.
 Водете дневник на бременността си. Може да изпратите разказа си за конкурса „Дневник” в „9 месеца” и да спечелите награда или дори да напишете книга, както е направила Лаура Уолф – „Дневникът на лудата бременна”.

 Рисувайте с маслени или темперни бои, с моливи или дори с химикалка. Давайте воля на въображението си как изглежда бебето в корема ви. Не се ограничавайте.  Опитайте се да нарисувате утробата си. Така мислено ще се свържете с малкото човече.
 Пишете стихове, дори и да нямат рима. Не забравяйте, че белите стихове са едни от най-хубавите.