Благодарим на Юлияна Дончева, че откликна на поканата ни за среща и за това, че подкрепи кампанията, която организирахме съвместно с Adella Fertility Clinic – „Ние даряваме живот“ II част (информация за кампанията тукbezplatna-invitro-procedura) Благодарение на този проект една двойка ще получи безплатна инвитро процедура. Пожелаваме успех на всички, които се включиха в инициативата. Мечтаем си следващите редове да подхранят надеждата им за дете. Желаем да ги окуражим. Юлияна вдъхновява с личната си история по пътя към щастието да стане майка за втори път. Разгворът е откровен, а всяка дума преживяна. 

2378dde1f28bc78c467f2f928293fb1d L

Защо решихте да се доверите на д-р Петра Семерджиева?

С д-р Семерджиева съдбата ме срещна съвсем случайно. Стана по препоръка на моя приятелка журналист, при която бях на интервю. И тъй като бях в един момент от живота, в който се бях отказала да продължа с инвитро процедурите поради вече напредналата възраст и все по-влошените показатели, смятах, че явно няма да успея след поредицата от опити, които правих при други лекари. Но тогава тази моя приятелка, познаваща лично д-р Семерджиева, ме посъветва да се обърна към нея и да пробвам за последен път. Реших да последвам съвета й и се оказа, че още при първата процедура, която ми направи д-р Семерджиева, резултатът беше положителен, което беше изключително голям успех, защото тогава бях на 49 години – възраст, в която шансовете са изключително ниски. За мен тя е човекът, който промени живота ми и направи така, че да се появи прекрасният ми втори син, на когото в момента се радваме със съпруга ми.

Заради хормоналната подготовка на организма през периода настъпват множество промени. Как успяхте да се справите?

Всеки, който е преминал или предстои да мине по пътя да стане родител чрез инвитро процедури, трябва да знае и да е наясно, че това е съпътствано с много сериозна хормонална терапия, с много сериозна подготовка на целия организъм. Аз се радвам, че д-р Семерджиева прилага методи, които едновременно са щадящи и водят до резултат. Всички лекари трябва като нея да мислят за здравето на пациента, тъй като това все пак са фактори, които обременяват и психиката, водят до промени във физиологичен план и всеки трябва да се въоръжи с търпение и да е подготвен за момента, в който организмът трябва да приеме тези медикаменти, за да се осъществи успешна инвитро процедура.

Разкажете ни за момента, в който научихте, че резултатът е положителен.

Бях преминала през неуспешни процедури и познавах добре разочарованието при негативен резултат. Не исках предварително да мисля за това какъв ще бъде резултатът и от тази процедура. Въпреки че д-р Семерджиева ме бе предупредила да не правя предварителен тест, всеки се изкушава в даден момент да го направи. Когато аз видях бледата втора чертичка, имах чувството, че този път нещата може би са се случили. Въпреки това исках да бъда напълно убедена и изчаках резултатите от теста, който ми направиха официално след определен брой дни. Това съвпадна точно с рождения ден на съпруга ми и бе най-големият подарък, който той получи – новината, че този път процедурата е успешна. Радостта е огромна, но всеки в тази ситуация знае, че следва период на изключително внимание и защита, период на спокойствие, за да може да се запази резултатът. Жената трябва да е много предпазлива и да се грижи повече за себе си.

Какво бихте посъветвали жените, които са взели решение за по-късна бременност?

Не бих искала да бъда пример за жените, които чакат прекалено дълго, за да станат майки. Аз искам да съм пример за онези жени, които вече имат деца и не са имали смелостта да имат второ или трето дете, защото са минали 40 години. Смятам, че няма нищо лошо в това да пробват и отново да станат родители в една по-зряла възраст, защото усещането е много различно. Например аз станах за пръв път майка на 30 години, след това почти на 50 и смятам, че много голяма е разликата в отговорността, която имат родителите в различните възрасти. Когато майчинството е по-късно, тогава сме по-спокойни, имаме по-голям опит, не бързаме за никъде, отделяме повече внимание на децата. Това са моменти, които в никакъв случай не трябва да пропускаме, защото разбираме, че наистина най-важната отговорност в живота е да бъдеш родител. Когато го правиш в зряла възраст, вече знаеш, че ти си реализиран, виждаш хоризонтите, към които си се стремил, и можеш да подредиш приоритетите в живота си, виждаш, че по-важно от семейството и децата няма. Затова моят съвет към родителите е да не се притесняват, нашата страна има нужда от още млади хора, така че смело да преминат тази психологическа бариера и да се решат отново да станат родители.

Kакво ще пожелаете и какво ще посъветвате всички участници в кампанията?

Знам, че от толкова много желаещи само една двойка ще спечели, но въпреки това нека да не спрем да се надяваме и да вярваме, че щастливият резултат ще огрее семейството на всеки, който наистина силно желае това да му се случи. Пожелавам им да не слушат коментари, да не се подвеждат по предразсъдъци, по различни съвети на хора, които не са компетентни в тази сфера, а да се доверят на истински професионалисти като д-р Семерджиева. Много внимателно да подбират лекарите, на които доверяват тази своя надежда, защото хората като д-р Семерджиева с огромни сърца са малко, а от това до голяма степен зависи сполучливият резултат, защото, за да се роди един нов живот, трябва да има желание и от двете страни, да бъде вложено сърце и от двете страни. Смятам, че жена като д-р Семерджиева дава по-големи шансове на всички, които искрено желаят да станат родители.

 

 

Разговора проведе Надя Станоева