Секс, лъжи и… зачатие. Кои са митовете и истините около зачатието? Прочетете, за да знаете.

Митове
 За да заченете, трябва да следите телесната си температура. Когато тя се повиши – “зелен светофар” за секса.


 Противозачатъчните хапчета водят до стерилност.
Можете да забременеете само ако имате оргазъм.
 Овулацията настъпва точно 14 дни след менструацията.
 Потърсете помощ от кабинета по стерилитет, ако две години правите безуспешни опити за забременяване.
 Зачеването на второ дете става много по-бързо от първото.

Факти
 Не бива да чакате, докато температурата ви се повиши, защото, когато това стане, ще сте в овулация. Има голяма вероятност да пропуснете шанса си, докато сперматозоидите достигнат яйцеклетката.


 Противозачатъчните хапчета не влияят на фертилността. Няколко месеца след като спрете да ги вземате, цикълът ви напълно ще се възстанови. След това ще може да забременеете.
 Може да заченете дори и без да стигате до оргазъм. Ако обаче изпитате това върховно удоволствие, ще улесните предвижването на сперматозоидите до яйцеклетката.
 Овулацията може да настъпи между 11-ия и 16-ия ден преди следващата ви менструация. Това е само ориентир. С помощта на тестовете за овулация, които можете да купите от аптеката, ще разберете най-лесно кога е моментът.
 Препоръката към по-младите жени (до 35 год.) е да се опитват да заченат в продължение на една година. Ако това не стане, да потърсят специализирана помощ. Жените над 35 год. или жените с нередовна менструация трябва да потърсят лекарска помощ след шест месеца.
 Понякога второто дете се зачева по-трудно в сравнение с първото. Сред причините са стресът и умората от грижите за вече роденото бебе.


Д-р Мария Владимирова
акушер-гинеколог