Две чертички на теста за бременност, вълнение, че най-накрая мечтата ви се е сбъднала, първи трепети и притеснения дали наистина се случва с вас...


Новината за бременността е едно от най-емоционалните преживявания за жената. Еуфорията обаче бързо преминава и животът започва да тече нормално. Съобщили сте на бъдещия татко, който, малко стъписан и притеснен, вече се чуди къде да премести уредбата, за да сложи детското креватче. Каза ли сте на всички роднини, на колегите и приятелите и сега е ред на чакането. Странно, но през първите няколко месеца никой друг освен вас може и да не забележи, че сте бременна. След това обаче коремчето ви постепенно нараства и като червен светофар обявява на света вашето състояние. Първоначално сигурно ще ви се стори необичайно всички да ви заглеждат. Често ще срещате непознати, които ще коментират състоянието ви и дори ще искат да ви пипнат, сякаш сте музеен експонат. Ето няколко интересни факта за вашето непрекъснато променящо се коремче.

Какво се крие в корема
Бебе. Колкото и да ви се иска, с раждането няма да се отървете от натрупаните килограми. Бебето заема по-голямата част от корема ви и непрекъснато расте заедно с него.
Плацента. Тя осигурява на плода кислород и хранителни вещества. Без нея съществуването на бебето е невъзможно.


Околоплодна течност. Малкото човече плува в басейн от амниотична течност, която го предпазва от удари и му осигурява постоянна температура.
Пъпна връв. Тя свързва бебето с плацентата и доставя всички необходими за плода вещества.

Малък или голям корем
Много жени се притесняват от вида на корема си. Едни искат той да е по-голям, други – по-малък. Трудно е да се прецени какъв ще е коремът на жената още щом забременее. Факт е, че бебето ще се роди с ръст и тегло, почти равни на ръста и теглото, с които се е родил някой от родителите му. Обикновено коремът зависи от големината на плацентата, от еластичността на мускулите, от това колко ще наддадете през 9-те месеца и от количеството на околоплодната течност.

Защо не ми личи
Някои дами държат да съобщят на целия свят, че ще стават майки и да покажат коремчето си дори и то да е съвсем малко. Други пък се опитват да се прикриват почти до 9-ия месец. Кога коремчето ще започне да расте, е строго индивидуално. Понякога това се случва още на 6–7-ата гестационна седмица. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват в организма. Появяват се симптоми на предменструалния синдром – коремът и гърдите се подуват, настроението често се променя. Първото истинско коремче на бременността може да се появи чак около 12-ата седмица. Тогава изключителна роля играят мускулите на корема. На този етап матката започва да изпълва таза. Ако имате здрава мускулатура, мускулите ще задържат матката и коремчето ви няма да е толкова голямо. Все пак то ще се променя с всеки изминал ден. Когато бебето ви още е малко, то непрекъснато ще се върти и коремът ви ще придобива странни форми. По-късно през бременността – към 28-ата седмица, детето вече няма да има толкова пространство, за да шава, дори може да започне да се обръща с главата надолу.

На повърхността
Не всички интересни неща обаче се случват вътре. Ето някои отличителни белези, които със сигурност ще забележите и върху вашия корем.
Стрии. Има какви ли не съвети за това как да се предпазите от тези червено-синкави белези, които се появяват на много бременни дами. Някои се мажат със скъпи мазила, други си втриват мас и бабешки мехлеми. Най-важното обаче е да поддържате кожата си хидратирана. Само така стриите скоро ще избледнеят и ще станат малки, едва забележими бели линии, които с течение на времето може и да изчезнат.
Окосмяване. Косъмчетата по корема не са типични за всяка бременна, но може да ги очаквате. Те се дължат на хормоналните промени, които настъпват в организма. Едно е сигурно – след раждането ще изчезнат, затова не прибягвайте до драстични мерки за отстраняването им.
Тъмна линия. Някои жени получават ясно очертана тъмна линия през целия корем. Причината за нея пак са хормоналните промени и повишеното производство на меланин. И тук няма место за безпокойство, защото скоро след появата не бебето линията изчезва като с магична пръчка.

Не ме докосвай
Повечето бременни знаят, че коремът им е като магнит за нахалните ръце на приятелите, но и на напълно непознати. Ако не одобрявате тези докосвания, може просто да изразите чувствата си или да направите гримаса и да изохкате високо. Повечето хора искат да споделят радостта и ентусиазма си с вас. Най-вероятно ще установите, че познатите и приятелите ви са склонни да обсъждат тялото ви все едно не съществувате. Няма да мине и ден, без някой да ви е казал, че сте наддали прекалено много или че сте прекалено слаба. Жените, които вече са майки, могат да завиждат на фигурата ви и да пренесат негативните си емоции върху вас. Другите пък, които никога не са раждали, ще се тревожат за това колко ще напълнеят, когато забременеят... Важното е да не се впрягате на злобните забележки, а да приемате с усмивка доброжелателите.