Казват, че всички жени обичат да пазаруват. Това ги успокоява, доставя им удоволствие. Това е тяхното хоби. Тук сигурно мъжете ще се усмихнат накриво и ще кажат “скъпо хоби”. Този път обаче няма да поканим мъжете, защото те не ни трябват. Те ще са необходими малко по-късно чрез финансова или физическа помощ да осъществят онова, за което всяка дама мечтае – да изкупи целия магазин.


Бойка Габерова е една от чаровните ученички на С “9 месеца” на училище. С нея решихме да се отдадем на малката си женска мания и да пообиколим магазините за бебешки стоки. “И аз, като всяка жена, преди да забременея, много обичах да се заглеждам по дрешки и козметика. След това обаче интересът ми се промени и сега не мога да се откъсна от малките тоалети или от количките за бебета”, обяснява Бойка, докато я чакам да нарисува корема на една от съученичките си в училището. Малко по-късно тя вече е готова, нахлупва розово каскетче и тръгваме на “пазар”

Бъдещата майка е студентка по журналистика и може би затова вече се е въоръжила с точен списък на необходимите неща. Питам я откъде го има, а тя с усмивка ми казва, че всички ученички в училището си го разменят “тайно”. Някакво момиче преди време го намерило в интернет, след това други, вече настоящи майки, го допълнили, задраскали някои неща, обогатили го и го направили почти перфектен... Звучи ми като тайно общество, до което са допуснати само дами с огромни кореми...
Първата ни спирка е голям магазин, в който можеш да намериш какво ли не. Бойка компетентно ме води при креватчетата и обяснява, че вече се е спряла на модел с три нива. Най-горното ще има плот за повиване, най-долното ще е с допълнителен матрак, а после може да стане и кошара за игра и спане. Звучи ми разумно, а и цената – 130 лв. – е приемлива. В магазина има креватчета за 100 до 150 лв. Според Бойка легло може да се намери и за 80 лв., но само след голямо търсене.

Бъдещата журналистка е на мнение, че всичко, което купува, трябва да е сгъваемо и преносимо, защото със съпруга й плануват да пътуват до гр. Годе Делчев и до Русе, където имат роднини. Обикаляйки креватчетата, тя с въздишка ми сподели, че не може да си купи розово легло, въпреки че много иска. Бъдещата майка чака момиченце, но не се знае какво ще е следващото бебе, затова не е много практично да се спре на този цвят. На две крачки встрани бяха изложени количките. Надпреварвахме се да бутаме ту по-голяма, ту по-малка. Предложих й модел с три колела. Не пожела. Спря се на количка с четири големи гуми и амортисьори, защото чака зимно бебе – задължително количката трябва да може да се движи по сняг и лед. Хубавото на модела беше, че бебето може да се поставя на различни нива – легнало, полулегнало, изправено, а и не беше тежък. “Все пак трябва да мисля как ще качвам количката до 3-ия етаж, ако асансьорът не работи”, усмихва се дяволито бременната. Цената на количката е 230 лв. (приемлива в сравнение с другите, които са около 400–500 лв.). Записваме модела в списъка и продължаваме. Днес нищо няма да купим, а само ще разглеждаме. Бойка е намислила да опише точно какво иска и да го връчи на съпруга си в деня, в който влезе в болницата за раждането. След като бебето се появи на бял свят, гордият татко трябва да обиколи посетените магазини и да изпразни джобовете си, за да вземе необходимите неща. Следващо в списъка е столчето за кола. Огледахме различни модели, но се спряхме на столче с дръжка, с формата на малка кошничка. На външен вид изглежда много сладко и Бойка ме увери, че става както за новородено, така и за дете до 1-годишна възраст. Разбрах, че тя вече е проучила този въпрос. “Идеално е, защото освен че се ползва и в колата, може да се носи и навън”, казва тя. Оказва се, че столчето струва 130 лв., а има и по 200 лв. Вече сме в другия край на магазина. В списъка от училището следват два спални комплекта.
Бъдещата журналистка държи възглавничката да не е нито мека, нито твърда, а одеялото да е памучно, за да не дразни кожата на бебчето. Чудя се дали има такива спални комплекти, но любезната продавачка твърди, че всичките били такива. В “9 месеца” специалистите съветват бебето да не спи на възглавничка, докато още е малко, затова най-добре майките да се съсредоточат върху завивката. Наблизо в една ваничка плува кукла-бебе. Бойка е категорична, че не иска обикновена ваничка, а със стойка като на дъските за гладене. “Много по-удобни са и ще ми спестят болките в кръста. Ваничката ще е нависоко, няма да се навеждам, когато къпя бебето.” Напълно се съгласявам с нея, а и цената не е кой знае каква – 15 лв. Усмихнах се, като видях цвета – розов! Към ваничката със сигурност трябва да се купи и леген, малък и евтин. Поглеждам тайно в списъка. Там има още кана за поливане. Бъдещата майка ми казва, че не е решила дали изобщо ще си купи и такава вещ.
На въпроса ми ще кърми ли, тя категорично отговори “Да, разбира се”. Преди време обаче любезна продавачка я посъветвала да изчака с покупката на помпа за гърди, докато разбере дали ще има достатъчно кърма. Може би и затова изобщо не обърнахме внимание на този артикул. От уредите за стерилизиране .избрахме модел за микровълнова печка – малък и компактен, в който се побира най-необходимото. На съседния щанд бяха наредени най-различни шишета. Бойка обаче разглеждаше само бибероните. “Важно е биберонът да е мек. Вече съм си избрала марката на шишето. Същото важи и за залъгалката – да не деформира небцето”, обяснява компетентно бъдещата майка.
Решихме, че достатъчно сме се мотали в този магазин и подгонени от студа, продължихме обиколката. Бързо намерихме друг, също толкова голям и зареден магазин и веднага започнахме да разглеждаме дрехите.
Не можехме да се сдържим да не ахкаме пред миниатюрните панталонки и блузки.
Бойка обаче е решила да купи няколко по-големи по размер гащеризона. Според нея те са най-удобни за преобличане. Лесно се разкопчават. Разгледахме няколко модела със симпатични апликации по тях. Разбира се, бъдещата майка ще вземе и няколко ританки, панталони, жилетки и бодита с дълъг ръкав.
“Харесала съм си страхотно одеяло. Меко и пухкаво. Скъпо е – 40 лв., но си струва. Ще завивам бебето както в креватчето, така и в количката. Има и цип, така че става и чувалче. Цялото е изпъстрено с мечата и малки сладки мишки и, разбира се, е в розово”, обяснява ми Бойка. Тя няма претенции към пелените. Държи да са големи и памучни, за да не дразнят кожата. Хавлията също ще е голяма и розова. Позавъртяхме се още малко из магазина и се шмугнахме в съседния голям бутик за козметика.
“Държа на козметиката. Предпочитам да дам повече пари, но да е качествена”, обяснява бъдещата майка. Затова и най-вероятно ще купи шампоан за коса и тяло за бебето за около 15–20 лв., крем за под пелените за 8 лв., аспиратор за нос за 5 лв., четка и гребен с естествен косъм за масажиране на главичката за 8 лв. В списъка има още спирт за пъпчето, бебешка и антибиотична пудра, клечки за уши.
Дори и за заклетите шопинг маниачки има ограничения. И двете бяхме изморени от обиколката. Попитах я колко струва удоволствието да имаш бебе. “Около 1500 лв., но съм отделила средства за малки глезотии, които знам, че ще ме привлекат, докато обикалям магазините. Всяка бременна го прави. Не можеш да устоиш на невероятните дрънкалки, мъничките обувчици или някое шише... Виждаш нещо и го купуваш. Толкова е сладко, а и знаеш, че бебето ти трябва да го има”, усмихва се Бойка. Убедена съм, че малката й дъщеричка ще има всичко, от което се нуждае, най-вече любов и от двамата си родители.