Понякога е нужен само малък тласък, за да започне раждането – няколко акушерски метода помагат за активизиране на контракциите. Повечето бебета не бързат да излязат на белия свят – от 100 само 4 се раждат точно на термин. Често процесът не напредва дори когато първите признаци са налице. Но няма място за паника – специалистите разполагат с богат репертоар от щадящи методи, които предизвикват контракции. Условията са бременността да не е съпътствана от усложнения и да не е рискова (например предлежаща плацента).

Акупунктура
Нови проучвания показват, че акупунктурата може да ускори съзряването на маточната шийка и да съкрати средно с 2 часа продължителността на раждането при първескини. Бременни, които биха искали да се възползват от това, могат да се подложат на акупунктура след 36-ата седмица. Процедурите се прилагат върху ръката, в областта на прасеца и на малкия пръст на крака.

Секс
Половият акт може да даде старта на контракциите. Спермата съдържа простагландини и по време на оргазъм се отделя хормонът окситоцин. И двете вещества активизират маточните контракции. Освен това по време на акта пенисът стимулира шийката на матката. Механичното дразнене на гръдните зърна също може да предизвика контракции. За целта партньорът за около 1 минута притиска зърното между палеца и показалеца си, след което го пуска. След пауза от 2–3 минути процедурата се повтаря. Тъй като тя може доста бързо да доведе до контракции, при провеждането й пътната чанта и колата трябва да са в пълна бойна готовност…

Масаж на рефлекторните зони на стъпалото
За стимулиране на маточната мускулатура на термина се масажират точките на матката – по външната страна на стъпалото, между глезена и петата. Прилага се специална техника на масажиране с определена последователност и интензивност. Трябва да се знае, че този масаж се прави само от специалисти!

Масаж на шийката на матката
Този масаж е предназначен да увеличи разтегливостта на шийката, да намали напрегнатостта на тъканите и да предизвика отделяне на хормона окситоцин, водещ до контракции. Прилага се при малко разкритие (около 3 см). Акушер-гинекологът опитва с леки кръгообразни движения на показалеца да освободи шийката на матката от прилепналата към нея външна обвивка на околоплодния мехур, за да се улесни разтягането на шийката.