Докато още са съвсем малки, повечето деца мислят, че щъркелът носи бебето. Други вярват в приказката, че момиченцата и момченцата се раждат от цветята. Едва по-късно разбират истината за живота и чудото на раждането. Възрастните знаят, че да имат бебе, понякога не е толкова лесно, колкото изглежда. Често зачатието не става от първия път и са необходими доста опити, докато жената забременее. В Далечния изток е открит метод, който подпомага процеса. Вярно е, че той далеч не е толкова приятен, колкото секса, но пък някои лечители твърдят, че е много ефективен – става дума за акупунктурата. Последните проучвания показват, че този метод може успешно да се приложи при двойките, които искат да имат бебе и се подлагат на процедура по зачеване ин витро. Все още обаче няма категорични доказателства, че боцкането с иглите по принцип повишава фертилността както при жените, така и при мъжете. Засега първоначалните проучвания в тази насока показват обещаващи резултати, но се изисква повече време, за да се потвърди, че ако се подложите на акупунктура, бебето ви е в кърпа вързано. Според древните китайци в човешкото тяло протича жизнена енергия, наречена чи. Чрез акупунктурата лечителят се опитва да я балансира и регулира, така че човек да се чувства здрав и бодър. Историята на акупунктурата започва преди 5000 години в древен Китай. При процедурата се използват малки стерилни игли, различни от медицинските. Краищата им не са остри, а тънки, така че кожата не се наранява. Те натискат тъканта, без да я пробождат.
През 2002 г. екип от немски учени провежда проучване със 160 жени, които се опитват да забременеят ин витро. 42% от тях се подлагат на метода с иглите и успяват да заченат. Само 26% от останалите не се подлагат на процедурата, но стават майки. Проучването показва още, че акупунктурата помага, за да се увеличи кръвният поток в матката, успокоява мускулите и дава на ембриона по-голям шанс да се имплантира. Други проучвания сочат, че китайският метод е идеален начин за намаляване на стреса


Известно е, че напрежението е една от основните бариери пред забременяването.
Мъжете също могат да се подложат на акупунктура, тъй като те имат водеща роля в процеса на зачатието. Проучванията, доколко древният метод подобрява мъжествеността, не са задълбочени, но първоначалните резултати сочат, че редовните процедури могат да подобрят количеството и качеството на спермата. Нещо повече – през 2005 г. в САЩ специалистите твърдят, че след акупунктура се забелязва подобряване на някои структурни дефекти в сперматозоидите. За да забременее жената, е необходимо във влагалището й да попаднат поне 10–12 млн. сперматозоиди. След акупунктура количеството на мъжките плувци се увеличава и по-често достига необходимия брой.
Разбира се, повечето от тези проучвания поставят само началото на по-задълбочени разработки. Има още много какво да се желае в тази насока, за да се разбере доколко наистина акупунктурата е ефективна. Част от лекарите са скептични и смятат, че забременяването на подложилите се на този метод жени се дължи на т.нар. плацебо ефект (когато силно вярват, че нещо ще им помогне, дори и то да не действа, стресът изчезва и зачеването става факт). Скептиците са на мнение, че именно вярата в акупунктурата, а не самият метод, е причина за бременността на бъдещите майки. Въпреки това важен е резултатът. Не бива да се пропуска и фактът, че акупунктурата е безопасна. Така че, ако решите, че това е вашият път към бебето, доверете се на специалист и вярвайте, че след време ще се радвате на детенце.