Необходимостта от желязо през бременността е добре известна, но много бъдещи майки не знаят много за фолиевата киселина (витамин В9). Желязото и витамин В9 са тясносвързани. Този витамин подпомага усвояването на желязото от организма. Това е особено важно през 9-те месеца, тъй като нуждата от желязо е увеличена. Витамин В9 се съдържа в доста храни, но те не винаги присъстват в менюто на бъдещите майки.

За какво служи?
За бъдещата майка: витамин В9 стимулира производството на червени кръвни клетки от костния мозък, осигурява оптималното равновесие в съдържанието на кръвта и така предпазва от анемия. През бременността нуждата от този витамин се увеличава. Фолиевата киселина предпазва от умора преди и след раждането, особено ако процесът е бил придружен от загуба на значително количество кръв.


За бебето: витамин В9 играе първостепенна роля в растежа и развитието преди всичко на нервната система. Той подпомага доброто затваряне на невралната тръба. Затова се препоръчва фолиева киселина да се взема три месеца преди зачеването.

Кои са източниците?
Ако редовно и в достатъчно количество приемате фолиева киселина, ефектът ще е двоен – за вас и за вашето бебе. Щом организмът не може да произвежда този витамин, той трябва да се набавя чрез храната. Сред най-богатите на фолиева киселина са някои зеленолистни зеленчуци (зеле, салата, спанак), жълтъкът.

Какви са нуждите през 9-те месеца?
През цялата бременност за вас, но преди всичко за вашето бебе, дневно са необходими 400 – 500 мкг витамин В9. Както знаете, за своето развитие Новият живот черпи от вашите запаси. За да си набавите нужните количества фолиева киселина, всеки ден включвайте в менюто си: салата, спанак (100 г = 100–150 мкг); зеле, цвекло, чушки, портокал (100 г = 50 до 100 мкг); 2 яйца, ориз, грис или банан (100 г = 25 до 50 мкг).

Има ли риск от недостиг?
Според многобройни проучвания 15 до 30% от жените в Европа са изложени на този риск, като той засяга 50% от жените на възраст от 14 до 30 години. Причината за това са нездравословният начин на живот (консумация на нискокалорична храна, хранене предимно със сандвичи, тютюнопушене, употреба на алкохол) и някои здравни смущения (генетично предавани болести и обилна менструация, орална контрацепция). Без паника – здравословният живот, балансираната храна и ограничаването на приема на медикаменти осигуряват здравето на вашето бебе!

Кога е нужна добавка?
Освен поради нерационално хранене резервите от фолиева киселина намаляват и ако сте забременели наскоро след предходна бременност или ако очаквате близнаци. Въз основа на резултатите от изследванията, които ви правят, вашият лекар ще прецени дали е нужен допълнителен прием на витамин В9.

Как да го спасите
Витамин В9 се разгражда при пряк контакт с въздуха и при топлинна обработка на храната. При варене той се разтваря във водата. Затова консумирайте зеленчуците най-вече сурови или варени на пара. В храните от животински произход фолиевата киселина се съхранява по-дълго.