От 5 до 150 лева за ден престой трябват да плащат майките като придружители на своите болни бебета, за които е нужна хоспитализация. Сумата ще е различна за всяка болница, тъй като всяко лечебно заведение има свои тарифи. Така на практика много родители няма да могат да си позволят да са до своите рожби в болницата.
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков потвърждава този факт:

„Тъжно е, но е законно" и допълва, че майката като придружител бива таксувана като здравно неосигурено лице, т.е. всяка болница ще прилага определената си такса за болничен престой на придружител.

Ваня Цветкова е лежала заедно с дъщеричката си в една от големите столични болници и разказва пред „Телеграф“, че престоят на ден за придружителите варира от 15 до 30 лева, а за всички допълнителни екстри се заплаща отгоре. Който не разполага със средства е принуден да остави детето си само.

Въпреки любезните и отзивчиви лекари и сестри, майчината грижа няма кака да бъде заменена. Бебетата плачат постоянно, а майките плачат като им идват на свиждане…

Пример с бебе, на което му се налага да остане 10 дни и при най-ниската възможна такса за тази болница от 15 лева, прави разход от 150 лева, а това е половината майчинство, допълва още Ваня.

Източник: delo.bg