Отделението по неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда възобновява програмата за безплатен ултразвуков скрининг на новородени. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/403 4000, *5544 или 02/403 4928. Ехография на нервната система (трансфонтанелна ехография) и на коремните органи са включените изследвания, които ще бъдат провеждани всяка последна събота на месеца, като през февруари се пада на 29-и.

Прегледите са предназначени за недоносени деца до 1-год. възраст и за рискови деца, родени на термин, до 6-месечна възраст. Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.

„Превантивната програма има за цел да обхване повече преждевременно родени деца и деца, родени с ниско и екстремно ниско тегло, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система. Недоносените бебета имат най-голяма нужда от редовно проследяване, защото много от късните усложнения, които те развиват, могат успешно да бъдат лекувани, когато са установени навреме”, споделя д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.