За мен йога не е спорт, йога е древно учение за здраве. Йога въздейства не само на физическо ниво, но спомага за достигане на хармония и баланс, също така, и на ментално и емоционално ниво.

За йога няма възраст, килограми и пол. Всеки може да се възползва от лечебните асани, дихателни практики и практики за успокояване на ума у съзнанието. Както при нас възрастните, така и при децата йога има изключително благотворен ефект. И колкото по-рано се докоснат децата до йога, толкова по-голяма би била и ползата за тях. Йога би им помогнала много за изграждането и формирането на характера, както и повлиява добре силните емоционални състояния при децата, като тревожност, апатия, дори агресия. Йога действа благотворно на гръбначния стълб и се препоръчва на деца в училищна възраст за да ги предпази от нежелани гръбначни изкривявания в следствие дългите часове прекарвани на бюрото, наведени над учебниците.

Йога за деца се практикува по групи под формата на игра, като всяка една асана представлява своеобразна имитация на животно.

Практиката йога Мама и аз е чудесна възможност да общуваме, да играем и да се възползваме от ползите на йога, докато практикуваме заедно с децата си. Самите занимания са кратички, около 30–40 минути, най-много един час за по-големите дечица, като тази продължителност е съобразена със способността на децата да се концентрират и задържат вниманието си за по-кратки периоди от време.

Тъй като неблагоприятните метеорологични  условия и проливният дъжд не позволиха да проведем заложената в програмата на летния фестивал Етичен Свят – по-доброто бъдеще безплатна демонстрация на йога практика “Мама и аз”, с моя син ще изпълним поетия ангажимент и тази практика ще се проведе тази неделя, 15.07 от 11 ч. на Голямата поляна в Южния парк.

В продължение на 3 години той бе мой партньор и двамата преподавахме йога заедно. Това бе безценно време за нас, време на близост и приятелство, плодовете на които берем и до днес, въпреки че той вече е голям и предпочита футбол пред йога, но аз приемам и уважавам това негово решение и го подкрепям в новите му спортни начинания.

Именно това е и основният принцип на Йога – ненасилие.

Всичко в йога следва да се случва с Любов. В момента, в който детето изгуби интерес или му доскучае, практиката следва да бъде преустановена.  Също така, в йога няма състезание. Не бива да бъдем перфекционисти. Не е добре да изискваме детето да изпълнява точно и безупречно асаните. По-скоро наистина целта е да се  постараем да се забавляваме заедно и да посеем семенцето на любовта, спокойствието, вътрешния мир, хармония и осъзнатост в мъничката душа. Безусловното приемане и  любовта са задължителни за йога!

Йога е любов! Любов към нас, към тялото ни, към мислите, емоциите, душата ни, към света, хората, всяко живо същество, към живота!

Нека заедно се докоснем до йога и разкрием на децата, под формата на игра и забавления, пътя към нас, пътя към Любовта, пътя към здравето! Заповядайте!

Южен парк, голяма поляна, неделя 15.07.2018 година от 11 ч.

С Алекс ви очакваме!

Намасте!

Яна

P.S. Ако има татковци, които имат желание да се включат в йога практика са повече от добре дошли!