2 юни 2014 г.

В продължение на две седмици акушер-гинеколозите от МБАЛ „Пловдив" ще консултират безплатно пациентките си. :За посещението не се изисква направление от личния лекар", уточни завеждащият на Отделението по акушерство и гинекология д-р Жорж Пелев. Кампанията започва на 2 юни, понеделник, и ще продължи до 13-ти, включително. Прегледите ще се правят в 32-ри кабинет на 4-ия етаж от 10:00 до 13:00 ч.

"Целта на нашия екип е да подсети жените да обърнат внимание на здравето си, без да се тревожат, че нямат талон за специалист", каза д-р Пелев. Той припомни, че много пациентки се отказват от консултация с гинеколог, защото трудно се добират до направление от личния лекар. Затова отиват в кабинета, когато се появят проблеми, а това означава, че вече е станало твърде късно. "Надяваме се да бъдем в помощ и на здравно-неосигурените, повечето от които са безработни и не могат да заплатят за консултация в частен кабинет. Вратите са отворени и за бременните жени, които искат да чуят второ мнение за състоянието им", допълни още той.


Освен гинекологичния преглед на пациентките ще се взема проба за цитонамазка, с която онкологични заболявания се откриват още в първа фаза. При необходимост ще се правят и ехографски изследвания.