Безплатент скрининг на слуха на бебетата и изследване за физиологична жълтеница ще извършват всяка последна събота на месеца до края на годината лекарите от Отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“. Първата дата за провеждане на прегледите е 26 октомври. Часовете са определени от 10.00 до 14.00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928.


Прегледите за отхвърляне или установяване на дефекти на слуха при новородените са подходящи и препоръчителни за бебета до 6 месечна възраст, а изследването за наличие на жълтеница е насочено към децата до едномесечна възраст.

Дали бебето чува се установява от лекарите чрез ултразвук, който е напълно безвреден и безболезнен за децата. С помощта на съвременния апарат неонатолозите установяват  наличието на вродени дефекти на слуха. Екипът на отделението по Неонатология силно препоръчва този скрининг да се направи до 6-ия месец след раждането, тъй като родителите не могат да усетят проблем от такъв характер. Уловени навреме проблемите със слуха могат да се лекуват и да бъдат предотвратени редица усложнения.
Допълнителното изследване, което от този месец родителите ще могат да ползват безвъзмездно в „Токуда”, отново е неинвазивно и безболезнено и се прави с нов апарат, без да е необходимо да се взима кръв на бебетата.  Уредът, който неонатолозите използват, за да проследят хода на физиологичната жълтеница, се нарича билирубинометър и с него се отчита количеството на билирубин – разпаден продукт при разграждането на хемоглобина и други съставки на кръвта. „Това изследване и силно препоръчително за деца, които са прекарали жълтеница след раждането си“ - подчертава д-р Радка Масларска – началник на отделението по Неонатология на „Токуда”.