Близо 1.8 млн. лева достигна набраната сума за 13-ото издание на кампанията "Българската Коледа" след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър "Иван Вазов" под патронажа на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.


Тази година инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация. Към момента близо 681 000 лева са събраните средства чрез кратки съобщения на номер 1117 и чрез гласови обаждания от началото на 13-отото издание на "Българската Коледа", което беше обявено от президента Росен Плевнелиев в началото на декември.Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 116 000 лв. Набирането на дарения в рамките на кампанията е целогодишно.

Миналата година бяха събрани близо 2 млн. лева. С тях бяха подпомогнати близо 500 деца с хронични и тежки заболявания и е купена високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на 10 болници в цялата страна.


В рамките на предишните 12 издания на благотворителната инициатива "Българската Коледа" са събрани близо 26 милиона лева. С тези средства помощ за лечение са получили  2292 деца. Купена е съвременна медицинска апаратура за 210 лечебни заведения в цялата страна.   

Източник: dnevnik.bg