Ако сте в напреднала бременност, вероятно вече се питате как ще оцелеете през горещия сезон. Не се притеснявайте за това. Факт е, че лятната бременност не винаги е лесна и приятна, но има редица начини да се справите с оплакванията, типични за лятото.

Прекалено ви е горещо

Когато сте бременна, телесната ви температура е малко по-висока от нормалното. Допълнителната топлина от градусите на въздуха със сигурност ви кара да се чувствате още по-дискомфортно. В такива случаи избягвайте да излизате в най-горещите часове. Най-добре е да сте навън сутрин, когато е още прохладно, и привечер, когато слънцето започва да залязва. Помещението, в което стоите през деня, по възможност да е с включен климатик.

Добър начин да се охладите е и като поставите мокра кърпа на врата или челото си. Носете дрехи от дишащи материи, най-добре памучни, които ще ви предпазват от потене. Така ще избегнете и появата на топлинен обрив, който може да се развие под гърдите и корем – типичен за бременните жени проблем.

Винаги имайте под ръка бутилка с вода, с която можете да се напръскате и разхладите, щом почувствате нужда. А ако се потите много, пийте минимум 8 чаши вода на ден, за да не се обезводните. Не чакайте да усетите жажда, за да приемате течности - тогава организмът ви вече е дехидратиран! Това е особено опасно по време на бременност, тъй като може да се провокира преждевременно раждане, предупреждават акушер-гинеколозите. От обезводняване ще ви предпази и Шуслерова сол №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тя регулира телесните течности в организма. Разтваряйте по 5 табл. от нея в шише с вода и отпивайте по малко през целия ден.

Отичане на крайниците

Много бременни жени се сблъскват с този проблем. Той е ще по-осезателен през лятото и е типичен най-вече за напреднала бременност. Отоците по краката, глезените и ръцете се дължат на склонността на организма към задържане на течности и лимфа. Но може да бъде и знак за сериозно усложнение. Ако единият крак е по-подут от другия, например, и има болка, това може да е сигнал за вероятен кръвен съсирек. Упорито главоболие, което е придружено с промени в зрението като замъгляване или чувствителност към светлина, може да бъде знак за прееклампсия. Тези състояния изискват незабавна консултация с лекар, защото могат да бъдат животозастрашаващи.

За да намалите вероятността от поява на оток, дръжте краката си повдигнати винаги, когато е възможно – върху висока възглавница, когато сте вкъщи, върху табуретка или някаква кутия, ако сте в офиса. Това важи и по време на сън. Поставете сгъната кърпа или одеяло под матрака на мястото, където са краката ви.

Ако отоците са по-упорити, е добре да консумирате кресон, целина, цитрусови плодове или магданоз, които действат като натурални диуретици. Пийте много вода, вървете пеша възможно най-много. Носете удобни обувки, за предпочитане с половин номер по-големи. Намалете солта в менюто си, но в никакъв случай не я изключвайте. Тя съдържа йодид, който е много важен за развитието на плода. Правете масажи и душове с по-хладка вода на краката, така ще подобрите кръвообращението.

При отоци отново много полезна ще ви бъде Шуслерова сол №8. Тя ще ви предпази от излишно задържане на течности. Приемайте по 5 табл. дневно. За по-осезателен ефект включете и Шуслерова сол №10 натриев сулфат под формата на мехлем. Тази сол ускорява изхвърлянето на ненужните течности от организма. Намазвайте оточните участъци 2-3 пъти дневно.

Разширени вени

Отичането на краката често върви ръка за ръка с появата на разширени вени. Хормоналните промени, свързани с бременността, се отразяват негативно върху венозната стена. Освен това с нарастването на плода вените в малкия таз се притискат, а това води до повишено венозно налягане. И се стига до появата на разширени вени. Топлината през лятото допълнително задълбочава проблема.

Препоръчително е да не се заседявате, както и да не стоите дълго време прави. Ако ежедневието ви налага да сте повече часове на крак, задължително носете специални компресивни чорапи. Те няма да предотвратят появата на разширени вени, но ще облекчат симптомите. Правете и охлаждащите душове, които се препоръчват за справяне с отоците. Други полезни съвети за облекчаване на оплакванията включват лежане върху лявата страна, повдигане на краката, леки упражнения за подобряване на кръвния поток. 

Минералните соли могат да ви помогнат и при този проблем. Комбинацията за разширени вени включва по 5 табл. дневно Шуслерови соли №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид и №11 силицея. Те подобряват състоянието на вените и облекчават усещането за скованост и тежест в краката. Подпомагат кръвообращението и правилното разпределение на течности, заздравяват съединителната тъкан и не допускат разширяване на венозните съдове. Комбинацията се приема поне 2-3 месеца.