Бременните жени, които ядат риба повече от три пъти седмично, рискуват да родят деца с ендокринни смущения, съобщи АФП, позовавайки се на публикувано в САЩ изследване.

Рибата е източник на органични замърсители, някои от които причиняват ендокринни смущения. Те могат да допринесат за затлъстяване на децата и за проблеми в растежа.

Учените са анализирали данни за 26 184 бременни жени и децата им в Европа и САЩ, като малките са проследени до 6-годишна възраст. Консумацията на риба на майките варирала от 0,5 пъти седмично в Белгия до 4,45 пъти седмично в Испания.

От проследените 8215 деца 31 процента пораснали по-бързо от раждането до втората си година, докато 19,4 процента и 15,2 процента били с наднормено тегло или затлъстяване съответно на четири и шест години.

Жените, които хапвали риба повече от три пъти седмично през бременността, раждали по-често деца с наднормено тегло.

Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата още през 2014 г. препоръча на бременните жени да ограничат консумацията на риба до три пъти седмично, за да не излагат излишно бебето си на живак. Този метал е вреден за развитието на мозъка на децата.

 

Източник: БТА