Във връзка с обявената грипна епидемия в София предварително планираната сбирка С „9 месеца” на училище за 28.01.2011 г., петък в ЦУМ се отлага за по-късна дата.

По предварителна програма сбирките С „9 месеца” на училище във Варна трябва да бъдат подновени на 1 февруари 2011 г., вторник в Capella Play в Mall Varna, от 10 ч. с лекцията „Първи грижи за новороденото” на д-р Анелия Хариева.



На свое заседание на 25.01.2011 г., Оперативната комисия за надзор на ОРЗ  към РИОКОЗ Варна взе решение за обявяване на грипна епидемия в гр. Варна http://www.riokoz-varna.com/.
Предвидената лекция ще бъде проведена съобразно епидемиологичната обстановка.

Текуща информация търсете на сайта на www.9m-bg.com и във Facebook.

Предлагаме ви съветите на нашия експерт д-р Милка Жижанова – Милушева.
 Засилете имунната си система, като редовно приемате пълноценна храна – със стайна температура или затоплена. Яжте повече плодове, но предимно характерните за този сезон и за нашата географска област – ябълки, круши, тиква. Консумирайте по едно киви през ден. Този плод съдържа много витамин С.


 Задължително пийте най-малко по 1.5 л течности (без да включвате в това  количество приетите с храната). Те също да са със стайна температура или затоплени, негорещи.
 Пийте чай, но не прекалявайте с черния и зеления, за да не нарушите баланса на кръвното налягане. Може да си приготвяте и отвари (чай, запарки) от дюли, ябълки ... Консумирайте компоти от червени плодове.

 Спазвайте стриктна лична хигиена. Банята сутрин и вечер да не е по-продължителна от 3 минути. Избягвайте горещите водни процедури. Драстичната температурна разлика води до простуди и предразполага организма към инфекции.

 Често се разхождайте на чист въздух. Избирайте места, в които няма струпване на много хора.
Ако вече сте имунизирана с грипна ваксина, достатъчно е допълнително да вземате витамин С. За предпочитане са формите с удължено време на освобождаване (24 ч.). В аптеките се предлагат и подходящи за бременни имуностимулатори, но употребата им става само след консултация с лекар!
 Ако в продължение на 12 часа поддържате висока телесна температура (над 37.8 ºС, измерена под мишницата), веднага посетете вашия лекар!