Варненски хирург се е заел със сложната задача да помогне на болно момиченце да порасне. 6-годишното дете от Благоевград е високо само 94 см, тъй като страда от ахондроплазия - изоставане в растежа.

Д-р Мирослав Живков от клиниката по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света Анна“ обаче й вдъхнал надежда. Хирургът ще помогне на момичето чрез световноизвестна методика за лечение, пише Дарик. След първата интервенция пациентката ще порасне с 12 см за половина година. Следващите два етапа ще позволят да повиши ръста си с 40 см. Крайната цел е детето да порасне с 52 см.

Д-р Живков посочи, че операциите са по стандартите на най-добрите клиники в света. Самият той е изкарал серия от обучения и практики в Англия, Турция и САЩ, където е сертифициран за високоспециализираната дейност.

"Самият метод е базиран на последно поколение външни фиксатори за удължаването на крайниците на родените с ахондроплазия, както и за други вродени аномалии, които се поемат от Фонда за лечение на деца. Съвременната методика за лечение позволява на децата по време на лечението с помощта на фиксаторите да живеят нормалния си живот и дори да ходят на училище", коментира д-р Живков.

Важно условие за започване на процедурите е пациентите да са навършили 6 години. Според лекаря порастването и нормализирането на крайниците е изключително важно за родените с нисък ръст, тъй като им дава възможност да се самообслужват и да живеят пълноценен живот в обществото.

До момента хирургът е помогнал на седем българчета. В скоро време д-р Живков се надява да заработи и по най-новите способи, които използват в САЩ. Там вече прилагат самоудължаващ се пирон, който се имплантира в крайниците на пациента и позволява удължаване с минимални белези след интервенцията.

Източник: Новинар