„Информирано ли се съгласяваш” е мотото на инициативата Инфогласност, с която в София ще бъде отбелязан 25-ти ноември – Международният ден за премахване насилието към жените.


Рано или късно, на всеки от нас понякога му се налага да постъпи в болница. Обикновено едва тогава разбираме за документа "Информирано съгласие", който трябва да се подпише от пациента преди медицинските интервенции.

Документът се подписва и при раждане на дете, по нормален или оперативен път.
Информираното съгласие се връчва на родилката непосредствено след постъпването й в болницата, при започнал родилен процес, а медицинският персонал настоява за незабавен подпис.
Информираното съгласие не е просто подпис, а процес на комуникация и споделена отговорност между пациента и медицинския екип. Знаете ли, че имате право да се съгласите само на част от предложените процедури, а други да откажете, без това да има негативни последствия върху вас като пациент? А наясно ли сте, че можете по всяко време да оттеглите съгласието си за провеждане на интервенции върху вас? Информирано ли се съгласявате?

Елате да се информираме заедно за Информираното съгласие! Подкрепете инициативата „Инфогласност” – акция по повод документа "Информирано съгласие".  Датата е 25-ти ноември, мястото – САГБАЛ “Майчин дом” – София (ул. Здраве 2), от 10.30 ч.
Инициативата е по идея на сдружение „Естествено” и групата „Родилница”.