Благодарим на Юлияна Дончева, че откликна на поканата ни за среща и за това, че подкрепи кампанията, която организирахме съвместно с Adella Fertility Clinic – „Ние даряваме живот“ II част (информация за кампанията тук: bezplatna-invitro-procedura) Благодарение на този проект една двойка ще получи безплатна инвитро процедура. Пожелаваме успех на всички, които се включиха в инициативата. Мечтаем си следващите редове да подхранят надеждата им за дете. Желаем да ги окуражим. Юлияна вдъхновява с личната си история по пътя към мечтата да стане майка за втори път. Разгворът е откровен, а всяка дума преживяна. 

Защо се доверихте на д-р Петра Семерджиева?

С д-р Семерджиева съдбата ме срещна съвсем случайно. Стана по препоръка на моя приятелка - журналист, при която бях на интервю. И тъй като се намирах в момент от живота ми, в който се бях отказала да продължа с инвитро процедурите (поради вече напредналата възраст и все по-влошените показатели, приех, че явно няма да успея след поредицата опити, които правих при други лекари), моята приятелка ме посъветва, познавайки лично д-р Семерджиева, да се обърна към нея и да пробвам за последен път. Реших да последвам съвета й и се оказа, че още при първата процедура, която ми направи д-р Семерджиева, резултатът беше положителен  изключително голям успех, защото тогава бях на 49 години, една възраст, през която шансовете са ниски. За мен тя е човекът, който промени живота ми и направи така, че да се появи прекрасния ми втори син, на когото се радваме в момента със съпруга ми.

Заради хормоналната подготовка на организма през периода, настъпват множество промени. Как успяхте да се справите?

Всеки, който е преминал или предстои да мине по пътя на това да стане родител чрез инвитро процедури, трябва да знае, че това е съпътствано с много сериозна хормонална терапия, много сериозна подготовка на целия организъм. Аз се радвам, че д-р Семерджиева борави с методи, които едновременно са щадящи и водят до резултат. Всеки лекар трябва да мисли за здравето на пациента, да го предпази (доколкото е възможно) от факторите, обременяващи психиката поради водещите промени във физиологичен план. Пациентите трябва да се въоръжат с търпение, да бъдат подготвени за този момент, в който се налага организмът да приеме определени медикаменти, за да е успешна инвитро процедурата.

Разкажете ни за момента, в който научихте, че резултатът е положителен.

Бях преминала през неуспешни процедури и познавах добре разочарованието при негативен резултат. Не исках предварително да мисля за това какъв ще бъде резултатът и от тази процедура. Въпреки че д-р Семерджиева ме бе предупредила да не правя предварителни тестове, всеки се изкушава в даден момент и... когато видях бледата втора чертичка, имах нагласата, че този път може би нещата са се случили. Въпреки това изчаках да бъда напълно убедена, изчаках резултатите, които ми направиха официално след определен брой дни. Това съвпадна точно с рождения ден на съпруга ми и бе най-големият подарък, който той получи – новината, че този път процедурата е успешна. Радостта е огромна, но всеки в тази ситуация знае, че следва период на изключително внимание и защита, спокойствие, за да може да се запази успехът. Така че радостта е голяма, но и вниманието, което всяка жена в тази ситуация трябва да обръща на себе си, също трябва да бъде такова.

Какво бихте посъветвали жените, които са взели решение за по-късна бременност?

Не бих искала да бъда пример за жените, които чакат прекалено дълго, за да станат майки. Аз искам да съм пример за онези жени, които вече имат деца и не са имали смелостта да имат второ или трето дете, защото са преминали през тази психологическа възраст от 40 години. Смятам, че няма нищо лошо в това да пробват и отново да станат родители в една по-зряла възраст, защото е много различно усещането. Например аз станах за пръв път майка на 30 години, след това почти на 50, и смятам, че е много различна отговорността, която имат родителите в различните възрасти. Когато е по-късно майчинството, тогава сме по-спокойни, имаме по-голям опит, не бързаме, отделяме повече внимание на децата и това са моменти, които в никакъв случай не трябва да пропускаме, защото разбираме, че най-важната отговорност в живота е да бъдеш родител. Когато го правиш в зряла възраст, вече знаеш, че ти си реализиран, виждаш хоризонтите, към които си се стремил, и можеш да подредиш приоритетите в живота си, виждаш, че по-важно от семейството и децата няма. Затова моят съвет към родителите е да не се притесняват, нашата страна има нужда от още млади хора, така че смело да преминат тази психологическа бариера и да се решат отново да станат родители.

Kакво ще пожелаете и посъветвате всички участници в кампанията?

Знам, че от толкова много желаещи само една двойка ще спечели, но въпреки това нека да не сприраме да се надяваме и да вярваме, че щастливият резултат ще огрее семейството на всеки един, който наистина силно желае това да му се случи. Пожелавам им да не слушат коментари, да не се подвеждат по предразсъдъци, по различни съвети на хора, които не са компетентни в сферата, а да се доверят на истинските професионалисти като д-р Петра Семерджиева. Много внимателно да подбират лекарите, на които доверяват тази своя надежда за дете, защото хората като д-р Семерджиева с огромни сърца са малко, а от това до голяма степен зависи сполучливият резултат.  За да се роди един нов живот, трябва да има желание и от двете страни, да бъде вложено сърце и от двете страни. Смятам, че жена като д-р Петра Семерджиева дава по-големи шансове на всички, които искрено желаят да станат родители.

2378dde1f28bc78c467f2f928293fb1d L

 

Разговора проведе Надя Станоева