Клиника Естелайн дава началото на кампания, посветена на лазерното лечение на стрес-инконтиненция. С разбиране към проблема и с желание да бъде поставен в дневния ред на обществото и заинтересованите страни, екипът на клиниката стартира поредица от информационни материали по темата. С тях целим симптомите на състоянието да бъдат разпознаваеми, а пациентите да могат да направят информиран избор на подходящо лечение. Наред с това, Естелайн предоставя безплатно възможност на 5 жени да получат цялостно решение на проблема си като преминат лазерна терапия. На останалите желаещи, след консултация за ефективността на метода в конкретния случай, ще предложим преференциални цени. За повече информация и записване на час за консултация, 02 405 8000, [email protected].

Стрес-инконтиненцията е социално значим проблем

Състоянието на неволево изпускане на урина засяга качеството на живот на над 60% от жените. Най-масов този дискомфорт е след естествено, травматично раждане или по време и след менопауза. 

В повечето случаи пациентите се притесняват да споделят за проблема или съобщават за него само при конкретно зададен въпрос по време на годишната си гинекологична профилактика: Случва ли се понякога при кихане, кашляне да изтича урина? В над половината от случаите отговорът е положителен.

Леката към умерена степен на стрес-уринарна инконтиненция остава ненавреме диагностицирана поради притеснения. Същевременно, именно в началния стадий на състоянието то може да бъде изцяло повлияно с лазерно лечение. По този начин ще се намалят разходите за лечение, както и рисковете от операция. 

Практики за лечение

Има различни видове лечения и поддържащи практики - оперативни методи, като например поставяне на слинг, стимулиращи упражнения за мускулите на тазовото дъно (Кегел) и хормонална терапия. Най-иновативната технология за моментa е IncontiLase и се извършва със системата Er: YAG SP Dynamis на Fоtona.

Лазерът е патентована, неинвазивна терапия, базирана на въздействието на светлината, която преструктурира колагена, подобрява кръвоснабдяването, задебелява и стяга вагиналната лигавица, което в впоследствие води до леко повдигане на пикочния мехур и връщане в първоначалното му положение.

На практика, тя действа, като имитира ефекта на естрогеновата стимулация върху влагалищната лигавица. Това води до засилване на регенеративния процес и възстановяване на стегнатостта на влагалищната стена, нейната функция и чувствителност.

Терапиите са безболезнени, не изискват предварителна подготовка или хоспитализация и се извършват в амбулаторни условия. Не се налага анестезия или обезболяване, нито възстановителен период.  

Процедурата се извършва на ограничен брой места, разполагащи с необходимата апаратура и квалифициран специалист. Едно от тях е клиника Естелайн, която се намира в София. Към момента процедурата не се реимбурсира от Здравната каса. 

Освен стрес-уринарна инконтиненция, с лазер може да бъде повлиян широк спектър от гинекологична патология: вагинална релаксация с ранен стадий на пролапс, лечение на генитални брадавици, еритроплакия, лабиапластика и др. 

Резултатите

След прилагане на лазерна терапия, животът на жените се променя значително. В над 80% от случаите изчезват оплакванията от изтичане на урина при минимално физическо усилие, честите влагалищни и уринарни инфекции намаляват значително или се преодоляват напълно, налице е пълно, по-добро овлажняване, намаляване на болката (до пълната й липса) по време на сексуален акт, подобрява се чувствителността, повишават се либидото и самочувствието.

launch campaign(от ляво на дясно) д-р Сезар Аройо, едно от светилата в лазерната естетика в международен план; д-р Иван Пеев – дерматолог и медицински управител на клиника Естелайн; д-р Силвия Оручева – акушер-гинеколог, извършва лазерните гинекологични процедури в клиника Естелайн.

 

.