Над 400 деца в Карнобат се научиха да събират разделно отпадъците от опаковки. Безплатното куклено шоу „Приказка за юначета с празни тумбачета“ посети и Карнобат, където 400 деца от местни детски градини и училища имаха възможността да се насладят на представлението. Най-малките ученици се срещнаха с обичаните приказни герои – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които им показаха как да се грижат за опазването на околната среда като изхвърлят отпадъците от опаковки разделно.

След представлението децата тестваха наученото, разпределяйки различни видове отпадъци в трите цветни контейнера на „Екопак България“. Програмата завърши с танци заедно с героите, а за награда всички получиха магнитчета с техните образи както и комикс книжка за оцветяване с историята им.

Образователната пиеса разказва историята на три симпатични животинчета – Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, които живеят в парка и се „хранят“ с отпадъци от опаковки.

Героите са лица на кампанията „Нахрани ме разделно!” и са добре познати от контейнерите за разделно събиране на „Екопак България“.

Тазгодишното пролетно турне на театъра включва 8 града: Силистра, Дулово, Шумен, Хисаря, Пазарджик, Айтос, Карнобат и Сапарева баня. Кукленото шоу пътува из българските градове вече четвърта година, като стартът му беше в София на 26 април 2015 г. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 5600 деца на възраст 4 – 8 години в 25 града в страната да събират разделно. След като се запознаят с историята на трите чудати героя, които се грижат парковете да бъдат чисти, децата стават ревностни привърженици на разделното събиране на отпадъци от опаковки и обучават приятелите и дори родителите си.

Детският празник бе организиран от „Екопак България“ в партньорство с  община Карнобат.