Бременна М.Б. с близнаци, момче и момиче, без никакви предшестващи заболявания си прави рутинния ултразвуков скрийнинг в  21-а гестационна  седмица за малформации на плода. По  време на изследването, водещият  консултацията  акушер-гинеколог - д-р А. Цонев,  се усъмнява за наличие на едно изключително тежко усложнение на бременността –  белодробна тромбоемболия.

М.Б. е хоспитализирана в ОАРИЛ,  УМБАЛ „Света Марина”. След изписването прави ново животозастрашаващо усложнение, свързано с бременността и увеличената съсирваемост на кръвта – тромбоза на голям венозен съд на крака. Налага се хоспитализиране  на пациентката за две седмици в отделение по съдова хирургия в МБАЛ ,,Света Анна“.

Бременността продължава да се наблюдава активно амбулаторно в МБАЛ „Майчин дом-Варна” с провеждана терапия за ,,разреждане на кръвта” и медикаменти помагащи нормалния ритъм на натовареното през бременността майчино сърце. Това позволи, въпреки високия риск  от последваща тромбоза, посредством раздвижване  на бременната,  избягване на леглови режим и  индивидуализиране на терапията съгласно европейските алгоритми,  да се доведе бременността успешно до 37-a гестационна седмица и да се избегне  преждевременно раждане,  водещо след себе си до редица усложнения за плода.

Така след спонтанно спукване на околоплодния мехур са извадени две живи и здрави дечица. М. Б. е насочена щастлива  за последващо наблюдение от съдов хирург и кардиолог, при многократно намален риск.

МБАЛ „Майчин дом- Варна“ благодари на колегите от УМБАЛ „Св. Марина и МБАЛ „Св.  Анна” за оказаното съдействие и препоръки: "Благодарим на всички  лекари от АГО отделение на МБАЛ„ Майчин дом-Варна“ за грижите, професионалното отношение и екипната работа".

 

Източник и снимка: FB Медицински комплекс "Майчин дом" Варна