Благодаря на екипа на ЦСМП, който се обади предварително да предупреди за сериозното състояние и ние бяхме напълно подготвени за идването на пациентката, разказва д-р Георги Хубчев.

Лекарите от отделението по акушерство и гинекология на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас извършиха раждане като по филмите, след като успяха да извадят живо бебето на 24- годишна родилка в кома. Бременната жена пристига в болницата с екип на центъра по спешна медицинска помощ, без придружители и без никаква информация за здравния ѝ статус, освен моментното състояние и ориентировъчни месеци от бременността.

„Благодаря на екипа на ЦСМП, който се обади предварително да предупреди за сериозното състояние и ние бяхме напълно подготвени за идването на пациентката.“ разказва началникът на отделението по акушерство и гинекология - доц. д-р Георги Хубчев.

Опитният акушер-гинеколог знае, че в такива моменти времето е от съществено значение за спасяването на живота на бебето и избягване усложнения при майката и организира оперативен екип за минути. Когато линейката пристига, лекарите са в готовност и след като ултразвуковият преглед показва, че бебето е живо, пациентката е качена веднага в операционна зала. Пет минути по-късно 24 годишната З. вече е майка на момиченце, което тежи 2300 гр. и е в добро състояние.

За късмет и на двете, майката не е отлепила плацентата и последващите изследвания показват, че няма сериозни усложнения.

„Причината за тежкото състояние на пациентката бе екламптичен гърч, като при приемането ѝ в болницата кръвното ѝ бе 220 на 120. В такива случаи, ако няма навременна лекарска помощ, може да се стигне до смърт както на бебето, така и на майката. Използвам момента, за да напомня на бременните жени да следят кръвното си налягане стриктно и ако се забелязва повишение, непременно да го коментират със следящия акушер-гинеколог.“ съветва доц. д-р Хубчев.

Няколко дни по-късно пациентката е изписана в отлично здраве, а за новороденото известно време ще се грижат специалистите от отделението по неонатология в болницата.

Източник: flagman.bg