Българският лекрски съюз е силно обезпокоен от решението на сливенския административен съд, че спирането на неваксинирано дете от градина е дискриминация. Това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и в страните от Западна Европа.

Това се казва в позиция на лекарския съюз изпратена до медиите. Повод за реакцията на здравните специалисти е решение на Административния съд в Сливен, в което той допусна неваксинирано дете да може да ходи на детска градина. Съдът определи забраната - неваксинирани деца да не бъдат допускани в държавни детски заведения, като дискриминационна.

От своя страна, здравният министър Кирил Ананиев също се обяви против решението на съда, като заяви, че ще обжалва решението му в определените срокове.

„Съсловната организация смята, че решението не отчита обществения интерес и противоречи на редица международни актове. Нещо повече: решението поставя в риск общественото здраве и дава превес на личния пред обществения интерес“, пишат още от лекарския съюз.

От съсловната организация припомнят, че по данни на държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев между половин и един процент от децата не могат да бъдат имунизирани поради различни причини: вродени заболявания, алергични състояния и други , които не оозволяват провеждането на ваксинопрофилактика.  За тях единственият начин да бъдат предпазени е да им бъде осигурена среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях – т.нар. „колективен имунитет“. За да бъде той осъществен е необходимо имунизационно покритие от 95 - 96%.

„Според БЛС е налице е и сериозна опасност решението не само да послужи като мотив за завеждането на още  дела, но и да създаде сериозни предпоставки за засилването на  антиваксарските нагласи у нас и увеличаване броя на неимунизираните деца в страната. А това от своя страна води до увеличаване риска от появата на епидемии от инфекциозни заболявания като епидемията от морбили тази година. От януари 2019 г. до април Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал 389 случая на морбили, които до ноември вече са над 1000. За същия период през 2018 г. случаите са били 4, а през цялата година – 13. Разпространението на морбили у нас бе ограничено благодарение на спешната имунопрофилактика на рисковия контингент проведена от личните лекари“, алармират още от Българския лекарски съюз.