Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ съвместно с пет софийски болници започват кампания за профилактика на ендометриоза и аденомиоза, която ще продължат през целия месец октомври.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие. Симптомите са разнообразни и затрудняват диагностицирането.

Записването за прегледите е на телефоните на клиниките: Медицински комплекс „Д-р Щерев“, МБАЛ „Надежда“, Университетска Акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, Втора САГБАЛ „Шейново“, Adella Fertility.

Пред Българското Национално Радио, Мария Георгиева – председател на настоятелството на фондацията сподели: „Целите на кампанията са точно за навременна диагностика. От нашия опит и от жените, с които контактуваме, виждаме, че има една симптоматика, която много често се пренебрегва, тъй като в нашето общество често е налагано мнението, че е нормално да има болезнена менструация и някои симптоми се пропускат. И жените разбират твърде късно, че всъщност имат ендометриоза – реално тогава, когато започнат да правят опити за забременяване“.

 „В разговор с лекари сме стигнали всъщност до извода, че профилактиката – ходенето на гинекологичен преглед поне веднъж или два пъти в годината, може да хване една ранна симптоматика на някакъв проблем. Не само ендометриоза, но всяко едно друго гинекологично заболяване“ допълни Мария Георгиева.